Obustavljena trgovina dionicama Bankije

Dionice Bankije potonule su u četvrtak za 7,43 posto na 1,57 eura (Reuters)
Dionice Bankije potonule su u četvrtak za 7,43 posto na 1,57 eura (Reuters)

Španska berza obustavila je trgovinu dionicama banke Bankia, nakon izvještaja španskih medija da bi Bankia mogla zatražiti do 20 milijardi eura od države kako bi izbjegla bankrot.

Ova španska banka zatražila je obustavu trgovine uoči sastanka odbora banke, na kojem će biti dogovoren plan dokapitalizacije, “budući da ta tačna cifra još nije precizirana”, prenijela je agencija AFP.

Dionice Bankije potonule su u četvrtak za 7,43 posto na 1,57 eura, a njihov ukupan pad od jula 2011. godine, kada je banka formirana spajanjem sedam štedionica, iznosi preko 58 posto.

Sada četvrta po veličini banka u Španiji djelimično je nacionalizirana ovog mjeseca, budući da je zvanični Madrid pokušao da je spasi od prevelike izloženosti problematičnim kreditima u sektoru nekretnina, postavši vlasnik 45 posto udjela u banci.

Pisanja medija

Španski dnevni list El Pais objavio je, pozivajući se na tržišne izvore, da bi Bankia mogla zatražiti dodatnih 15 milijardi eura da se zaštiti od gubitaka u oblasti nekretnina, čija je vrijednost smanjena nakon pucanja balona nekretnina iz 2008.

Time bi ukupna državna pomoć Bankiji iznosila blizu 20 milijardi eura.

Poslovni dnevnik El Economista citira izvore bliske situaciji, koji su naveli da bi banka mogla da zatraži pomoć od 15 do 20 milijardi eura.

Španski ministar ekonomije Luis de Guindos poručio je ove sedmice parlamentu da će vlada osigurati koliko god bude potrebno kapitala da se banka spasi.

Ministar je naveo da “plan održivosti”, koji će odbor Bankije kreirati u petak, mora precizirati koliko je kapitala potrebno da bi se ispoštovala nova bankarska pravila, koja je, u okviru reformi iz februara i maja, uvela vlada u Madridu.

Revizija banaka

Konzervativna vlada premijera Mariana Rajoya je ovog mjeseca naložila španskim bankama da tokom godine odvoje dodatnih 30 milijardi eura u vidu garancija za problematične zajmove, pored 53,8 milijardi, koliko je zatraženo u februaru.

Španija je, također, kao dio najnovijeg talasa reformi, imenovala dvije nezavisne revizorske firme Roland Berger i Oliver Wyman, koje će procijeniti izloženost španskih banaka oslabljenom sektoru nekretnina.

Podaci Banke Španije pokazuju da su komercijalne banke na kraju prošle godine posjedovale problematične aktive na tržištu nekretnina, uključujući zajmove i zaplijenjenu imovinu, u vrijednosti od 184 milijarde eura, što je bilo 60 posto njihovog ukupnog portfelja aktiva.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO