Austrija vani investirala 22 milijarde eura

Probleme sa finansiranjem preduzeća nisu imala, navodi Nacionalna banka (Reuters)
Probleme sa finansiranjem preduzeća nisu imala, navodi Nacionalna banka (Reuters)

Austrijske firme investirale su prošle godine 22 milijarde eura u inostranstvo, a više od 10 milijardi eura kapitala iz inostranstva investirano je u Austriju, saopćila je Nacionalna banka Austrije (OeNB).

U oba pravca su samo 2007. godine, prije globalne ekonomske krize, tekle veće svote.

“Probleme s finansiranjem, čini se, preduzeća nisu imala”, navodi OeNB u saopćenju, dodajući da su firme direktnim investicijama imale dovoljno raspoloživih sredstava i da su čak izdale vrijednosne papire sa fiksnim kamatama u vrijednosti od 2,5 milijardi eura.

Poslovanje sestrinskih kompanija je, također, bilo dobro, pošto su vidljivi tokovi dividende ka Austriji.

Iz Austrije je isplaćeno dividendi u inostranstvo u visini od 5,5 milijardi eura.

Austrijski direktni investitori od svojih sestrinskih preduzeća u inostranstvu dobili su dobit u visini od 6,7 milijardi eura, a moguće je da će, sa zakašnjelim podacima, biti prevaziđen i rekordni rezultat od pretprošle godine, kada je dobit iznosila sedam milijardi eura, očekuje OeNB.

Iz Austrije je isplaćeno dividendi u inostranstvo u visini od 5,5 milijardi eura.

Od 2006. godine Austrija dobija veće dividende iz inostranstva nego što prosljeđuje inostranstvu, odnosno stranim vlasnicima.

Velike transakcije

Centralna i istočna Evropa izgubile su dominirajuću ulogu kao cilj za investicije austrijskih preduzeća, nakon što je prošle godine samo jedna četvrtina, 5,1 milijarda eura, investirana u tu regiju.

Ovu sliku su promijenile pojedine velike transakcije, kao što je, najveća u prošloj godini, spajanje Porsche Holdinga sa Volkswagenom (VW), koja je širom svijeta bila osma po veličini najveća direktna investicija godine.

Najveća svota iz Austrije investirana je u Holandiju (4,5 milijardi eura), a radilo se o internim kreditima za povećanje likvidnosti koncerna.

Slijedi Njemačka sa 3,2 milijarde eura, pa Turska sa 1,8 milijardi eura, zahvaljujući preuzimanju lanca benzinskih pumpi Petrol Ofisi od strane OMV-a.

Najveća svota iz Austrije investirana je u Holandiju – 4,5 milijardi eura.

Potom slijede Mađarska sa 1,3 milijardi eura i Rumunija sa 0,9 milijardi eura, prije svega zbog povećanja kapitala na osnovu regulatornih zahtjeva.

U Kinu je iz Austrije investirano blizu 700 miliona eura.

Kada je riječ o porijeklu stranog kapitala investiranog prošle godine u Austriju prednjači Italija sa 10,4 milijarde eura.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO