Moody's snizio rejting 26 talijanskih banaka

Rejtinzi za italijanske banke sada su među najnižim u razvijenim evropskim zemljama (AFP)

Bonitetna agencija Moody's počela je dugoočekivano smanjivanje rejtinga evropskih i globalnih banaka, snizivši kreditne rejtinge 26 italijanskih zajmodavaca, uključujući UniCredit i Intesa Sanpaolo, piše poslovni dnevnik The Wall Street Journal (WSJ).

Od 26 italijanskih banaka, kod 10 je ocjena za dugoročni dug i depozite snižena za jedan stepen, kod osam za dva stepena, kod šest za tri stepena i kod dvije za četiri stepena.

Pored toga, Moody's je snizio kratkoročne bonitetne ocjene za 21 banku i to za jedan do dva stepena.

Sniženje rejtinga, koje je obrazloženo ranjivošću na rastući broj prekida otplate kredita i potencijalne probleme s finansiranjem, očekivalo se, no ono bi ipak moglo pogoršati bankarsku krizu u Evropi poskupljujući finansiranje banaka na tržištima kapitala.

“Rejtinzi za italijanske banke sada su među najnižim u razvijenim evropskim zemljama, što je odraz podložnosti tih banaka nepovoljnom radnim okruženjima u Italiji i Evropi”, navodi Moody's u saopćenju.

Na redu Španija

Taj potez uslijedio je nakon što je agencija u februaru počela preispitivati rejtinge 114 finansijskih institucija u 16 evropskih zemalja zbog mogućeg sniženja, s naglaskom na osjetljivost banaka na dužničku krizu eurozone.

Očekuje se da će Moody's, nakon italijanskih, sniziti i rejting španskih banaka.

Do kraja juna više od 100 evropskih banaka, kao i divovi sa Wall Streeta, kao što su Bank of America i Citigroup, vjerovatno će imati niži rejting za barem jedan nivo.

Sniženje rejtinga, na kojem se radi od februara, potaknulo je žestoku kampanju lobiranja, u kojoj banke nastoje uvjeriti Moody's da su njihove finansije dovoljno jake da opravdaju svoje trenutne ocjene.

No, nedavna eskalacija krize u eurozoni, uključujući očitu ovisnost mnogih evropskih banaka o kreditima Evropske centralne banke (ECB), ugrozila je argumente bankarske industrije, ocjenjuje WSJ.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada