JAL: Od bankrota do velikog profita

Osnovan 1951. godine JAL je prve godine proveo u vlasništvu države, a privatiziran je 1987. godine (AP)

Najveći japanski avioprevoznik Japan Airlines (JAL), koji je prije dvije godine prijavio bankrot i zatražio sudsku zaštitu od povjerilaca, kao akter jednog od najvećih korporativnih neuspjeha u zemlji, ostvario je lani čist profit od 2,33 milijarde dolara, zahvaljujući oštrim mjerama štednje na svim nivoima.

Prevoznik je saopćio da je neto zarada kompanije u godini do marta 2012. dostigla 2,33 milijarde dolara, a da je operativni profit bio 3,7 milijardi dolara, ostvaren na ukupnoj prodaji od blizu 15 milijardi dolara.

Rezultat je zabilježen u godini u kojoj su Japanci putovali u inostranstvo više nego ranije zbog jakog jena, iako je potražnja bila pogođena katastrofalnim zemljotresom prošle godine.

I pored neizvesnih privrednih kretanja, zbog faktora kao što su zemljotres u martu 2011. godine i dužnički problemi Evrope, nastavili smo napore i preduzeli mjere da dalje povećamo prihod i profitabilnost kompanije, saopćila je uprava JAL-a.

Prevoznik je upozorio da će konsolidaciju poslovanja istovremeno pratiti neizvjesnosti povodom rasta troškova, posebno skok cijena goriva.

Spektakularan kolaps

JAL predviđa da će profit kompanije u ovoj fiskalnoj godini dostići 1,6 milijardi dolara.


‘Dreamliner’

U martu 2011. godine kompanija je izašla iz stečajnog postupka, nakon više od godine dana od spektakularnog kolapsa, koji je prinudio vladu u Tokiju da preduzme mjere spasavanja nekada cijenjenog prevoznika.

JAL je sredinom januara 2010. godine podnio zahtjev sudu za zaštitu od bankrotstva, čime je omogućeno provođenje programa reorganizacije.

S dugom od 16,5 milijardi dolara, najveći avioprevoznik Azije prijavio je bankrot, čime je potvrđen jedan od najvećih promašaja u historiji japanskog preduzetništva.

Osnovan 1951. godine, JAL je prve godine proveo u vlasništvu države, a privatiziran je 1987. godine.

Plan reorganizacije predviđao je otpuštanje 15.600 zaposlenih, trećinu radne snage kompanije.

Nova flota

Japanski stručnjaci predviđaju su da bi se JAL mogao pojaviti na berzi do septembra 2012. godine.

U februaru je kompanija poručila 10 novih Boeingovih modela “dreamliner”, u okviru plana širenja mreže i modernizacije flote.

U periodu restrukturiranja, kompanija je ukinula nerentabilne linije, obnovila dio flote i smanjila troškove za gorivo.

Krenuo je i novi sistem upravljanja, kako bi se unaprijedila produktivnost.

Prošlog mjeseca domaći rival All Nipon Airways (ANA) ostvario je rekordan operativni profit od 1,2 milijarde dolara u godini koja je završena u martu, zahvaljujući mjerama štednje i oporavku tražnje za međunarodnim putovanjima.

JAL je krenuo u oporavak prije dvije godine, zahvaljujući vladinoj podršci u iznosu od 11 milijardi dolara, koja je periodu restrukturiranja iskorištena za rješavanje problema dugova, ali pod upravom novog rukovodstva.

Izvor: Agencije