Toyota ponovno najprodavanija na svijetu

Toyota Scion na sajmu automobila u Detroitu (EPA)
Toyota Scion na sajmu automobila u Detroitu (EPA)

Japanska Toyota, najveći proizvođač automobila od 2008. do 2010, prodala je najviše vozila i kamiona na svijetu u prva tri mjeseca ove godine, nakon što je oporavila proizvodnju izgubljenu u katastrofalnom zemljotresu prošlog marta i poslije skoka globalne potražnje za novim kolima.

Potpuno je neizvjesno kakav će biti poredak na listi najvećih autokompanija na svijetu do kraja godine u “mrtvoj” utrci u kojoj se pored Toyote, nalaze i General motors (GM) i Volkswagen (VW), smatraju stručnjaci.

Prodaja modela Toyote, njenih robnih marki Lexus, Scion, Hino i Daihatsu, porasla je za 18 procenata u prvom tromjesečju 2012, na 2,49 miliona, saopćila je uprava kompanije na berzi u New Yorku.

Time je Toyota preuzela lidersku poziciju od američkog GM-a, koji je prodao 2,28 miliona, i njemačkog VW-a sa isporučenih 2,16 miliona vozila, prema podacima njujorške agencije ekonomskih informacija Bloomberg.

Jeff Schuster, potpredsjednik konsultantske grupe LMC automotive u Troyu, u američkoj saveznoj državi Michigan, ocijenio je da je Toyota dobila nove poticaje za jačanje pozicije na tržištu i sasvim je očekivano što je ponovno osiguran visok obim proizvodnje kola.

“Sada imaju nove proizvode širom svijeta koji pomažu tom cilju, s novim modelima Camry i vozilima iz porodice brenda Prius,” dodao je Schuster.

Bankrot GM-a

Toyota je postala najveća autokompanija na svijetu po prodaji 2008, nakon što je američko tržište doživjelo kolaps, a GM, koji je decenijama držao lidersku poziciju, prijavio bankrot 2009. i zatražio sudsku zaštitu od povjerilaca zbog drastičnog pada isporuka.

General motors je ponovno preuzeo vodeću poziciju 2011, a VW je skočio na drugo mjesto, jer je proizvodnja Toyote drastično smanjena zbog zemljotresa u Japanu u martu prošle godine, a kasnije i poplava u Tajlandu.

“Iako naš glavni cilj nije bio da postanemo prvaci svijeta, lijepo je to vidjeti jer ulijeva nadu da smo na pravom putu,” kazao je Jim Wiseman, potpredsjednik Toyote za Sjevernu Ameriku zadužen za vanjske poslove kompanije.

“Potrošači su pozitivno reagirali na sve naše nove ili unaprijeđene proizvode koji su ponuđeni ove godine,” rekao je Wiseman i istakao da će taj trend biti nastavljen.

Viši profit

Toyota je ove sedmice predvidjela da će njen profit biti više nego udvostručen na najviši nivo u posljednjih pet godina, pošto se kompanija oporavila od prošlogodišnjih prirodnih katastrofa i ponudila nove modele kako bi povratila izgubljeni udio na tržištu.

Proizvođač malih auta Corolla objavio je da će isporuke, uključujući i sve robne marke grupacije, porasti za 18 posto, na 8,7 miliona vozila u fiskalnoj godini koja se završava 31. marta 2013.

Rast isporuka predvidjet će prodaja u Sjevernoj Americi, gdje će dostići 26 procenata, na 2,23 miliona auta.

Isporuke u Japanu rast će po stopi od 6,2 posto, 34 procenta u ostatku Azije, a 10 posto u Evropi, procijenili su u Toyoti.

Do aprila prodaja Toyote u SAD-u porasla je za 12 posto, na blizu 665.000 vozila, prema podacima internetske stranice Autodata.

Oporavak kompanije

Japanski autogigant ostvario je u aprilu na tržištu Narodne Republike Kine rast prodaje od 68 posto, na godišnjem nivou, blizu 81.700 vozila.

Profit Toyote od januara do marta je porastao za više od četiri puta na od 121 milijardi jena (1,5 milijardi dolara) u odnosu na prošlu godinu.

Profit kompanije u fiskalnoj godini koja se završava u martu, međutim, pao je na 283,6 milijardi jena (3,5 milijardi dolara), u odnosu na 408 milijardi jena u prethodnoj fiskalnoj godini, zbog prekida proizvodnje i lanca snabdijevanja dijelovima poslije zemljotresa tokom 2011.

Siguran znak oporavka kompanije jeste procjena Toyote da će u ovoj godini skočiti na 760 milijardi jena (9,5 milijardi dolara) u fiskalnoj godini do marta 2013, ocjenjuju analitičari.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO