Španija ne treba novu pomoć EU

Luis de Guindos: U EU ne postoji problem Španije (Reuters)
Luis de Guindos: U EU ne postoji problem Španije (Reuters)

Vlasti Španije se nisu obraćale Evropskoj uniji za pomoć, nisu tražile vanjsko finansiranje i ne namjeravaju to učiniti u budućnosti, izjavio je u petak španski ministar finansija Luis de Guindos.

On je ukazao da takva informacija ne odgovara stvarnosti, komentirajući nepotvrđene informacije da je Vlada te zemlje zatražila hitnu dodjelu inostranih finansija radi spašavanja španske ekonomije od bankrota.

Godišnje budžetske uštede trebale bi iznosti 15 milijardi eura.

“U EU ne postoji problem Španije. U slučaju da zaista dođe do takve situacije, to će biti najgori scenario od svih mogućih. To može biti samo krajnje rješenje. Španija ne želi izgubiti samostalnost u oblasti finansijske politike”, predočio je Guindos.

Prinos na 10-godišnje španske vladine obveznice je u četvrtak dostigao 5,8 posto, najviši nivo od sredine decembra 2011. godine, pošto je u jednom trenutku skočio na 5,84 posto.

Taj pokazatelj je tokom ove sedmice ojačao za sedam posto, što bi mogao biti signal gubitka povjerenja investitora u vrijednosne hartije španske vlade.

Budžetske uštede

Ministarstvo finansija Španije očekuje ozbiljno povećanje dužničkog bremena zemlje.


Mariano Rajoy

Prema prognozi ministarstva, Vladin dug bi u 2012. godini mogao narasti na 78 posto bruto društvenog proizvoda (BDP), što bi bilo 10 procentnih poena više nego u 2011. godini, kada je javni dug iznosio 68 posto BDP-a.

Trenutno je odnos španskog vladinog duga prema BDP-u niži nego u drugim problematičnim članicama eurozone, ali je, bez obzira na to, taj pokazatelj i dalje znatno viši od usvojenog limita u eurozoni od 60 posto BDP-a.

Španske vlasti su, u okviru nove runde budžetske uštede, prošle sedmice objavile dodatne mjere za smanjenje državnih rashoda u tekućoj godini za 27 milijardi eura, što je ekvivalent za 2,5 posto španskog BDP-a.

Premijer Španije Mariano Rajoy je ranije ukazivao na neophodnost godišnje budžetske uštede od 15 milijardi eura, od čega bi devet milijardi eura bilo ostvareno smanjenjem rashoda, a šest milijardi eura pribavljeno povećanjem prihoda.

Španija se nada da će u 2012. godini smanjiti budžetski deficit na 5,3 posto BDP-a, sa 8,5 posto BDP-a u 2011. godini.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO