Beč: Rekordna zarada od kongresnog turizma

Beč uživa prvoklasnu reputaciju u kongresnoj branši, od infrastrukture i kongresnih ustanova preko hotelijerstva do kongresnih usluga (EPA)

Prethodna godina glavnom gradu Austrije donijela je više kongresa, više noćenja turista i najveću zaradu od kongresnog turizma do sada.

U Beču je 2011. godine održan 3.151 kongres i manifestacija firmi, što je sedam posto više nego 2010. godine.

Broj noćenja je porastao za šest posto, na 1.412.133, što je udio od 12,4 posto od ukupnog broja noćenja iz 2010. godine.

U budućem razvoju kongresnog turizma Beč će se fokusirati na ‘zelene kongrese’ (Green Meetings).

Kongresni turizam je Beču donio zaradu od 843,4 miliona eura, što je porast od devet posto i najveći do sada zabilježeni iznos.

Sa tematskog aspekta dominirale su medicinske teme, iako ne tako snažno kao do sada, jer su stručna područja privrede i politike, prirodnih nauka kao i informacione tehnologije i komunikacije, dobile na značaju.

Beč uživa prvoklasnu reputaciju u kongresnoj branši, od infrastrukture i kongresnih ustanova preko hotelijerstva do kongresnih usluga.

Kontinuiran razvoj

Da bi svoj imidž održao godinama, Beč se kontinuirano razvijao u svim ovim oblastima.


Pun kalendar za ovu godinu

Tajnu uspjeha grada Beča čini međunarodna dostupnost, aktuelni porasti u oblasti hotelijerstva, kao i gradski razvoj u oblasti gradnje, prije svega izgradnja Glavnog kolodvora i novog Privrednog univerziteta.

U budućem razvoju kongresnog turizma Beč će se fokusirati na “zelene kongrese” (Green Meetings), od kojih će prva tri biti održana već ove godine.

Razlog tome je trend održavanja kongresa na ekološki prihvatljiv način.

Kongresni kalendar grada Beča je za tekuću parnu godinu neobično pun, jer su ove godine za Beč obično manje uspješne od neparnih.

Međutim, već potvrđeni veliki ovogodišnji događaji, poput kongresa Evropskog društva pneumologa, Evropskog društva za medicinsku onkologiju i Svjetskog kongresa za inteligentne transportne sisteme, prekinut će ovu tradiciju, saopćeno je iz Compressa Sarajevo.

Izvor: Agencije