Yahoo otpušta 2.000 radnika

Kompanija je procijenila da će nakon otpuštanja radnika tokom ove godine uštedjeti 375 miliona američkih dolara godišnje (EPA)
Kompanija je procijenila da će nakon otpuštanja radnika tokom ove godine uštedjeti 375 miliona američkih dolara godišnje (EPA)

Yahoo otpušta 2.000 uposlenika, a novi izvršni direktor Scott Thompson smanjuje broj radnika koji nisu dio njegovih planova promjena u internetskoj kompaniji koja se suočava s problemima.

Otkazi, objavljeni u srijedu, predstavljaju 14 posto od 14.100 osoba zaposlenih u Yahoou, čije je sjedište u Sunnyvaleu, američka savezna država California.

Kompanija je procijenila da će nakon otpuštanja radnika tokom ove godine uštedjeti 375 miliona američkih dolara godišnje.

„Pojačavamo naše napore u vezi sa centralnim poslovanjem i rasporedom resursa na one poslove koji su najveći prioritet. Cilj nam je da vratimo našu centralnu misiju, a to je stavljanje korisnika i oglašivača na prvo mjesto i krećemo agresivnije ka tom cilju”, stoji u Thompsonovom saopćenju.

Kompanija je odbila komentirati detalje o otpremnini, no otkazi su očekivani. Potez od srijede označava šesti talas masovnih otkaza u Yahoou u protekle četiri godine pod upravom tri različita izvršna direktora.

Ova otpuštanja su najdublji rez do sada, nadmašivši kraj 2008. godine, kada je Yahoo otpustio 1.500 radnika u pokušaju borbe sa ekonomskom krizom.

Spor s Facebookom

Odluka o smanjenju broja uposlenih uslijedila je nakon pada prihoda Yahooa zbog jačanja konkurencije, Googlea i Facebooka, a kompanija vodi svojevrsnu bitku sa menadžerom upravnikom hedge fonda Danielom Leobom.

Loeb, koji vodi Third Point, traži postavljanje četiri nova direktora u odboru Yahooa. Third Point, sa udjelom od 5,8 posto dionica u Yahoou, je najveći dioničar kompanije.

Thompson, novi izvršni direktor, odlučio se na žestoke poteze tri mjeseca nakon što ga je Yahoo doveo sa prethodnog angažmana u eBayu gdje je vodio PayPal, servis naplate preko interneta.

U međuvremenu, Facebook povećava napetost u sporu sa Yahooom oko patenata pokretanjem vlastite parnice protiv posrnulog internet giganta. Facebookova tužba u utorak uslijedila je nekoliko sedmica nakon što je Yahoo Inc utvrdio kako je Facebook prekršio 10 patenata u sferi oglašavanja, upravljanja privatnošću na internetu i društvenim mrežama.

Facebook je negirao optužbe Yahooa i optužio rivala za narušavanje njegovih 10 patenata oko označavanja fotografija, oglašavanja, preporuka preko interneta i slično.

Izvor: Agencije


Povezane

Kompanija Yahoo saopćila je u srijedu da je Scott Thompson imenovan za izvršnog direktora i da će na dužnost stupiti 9. januara.

04 Jan 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO