Prihod Etihad Airwaysa porastao 28,5 posto

Etihad je poručio još 100 letjelica, uključujući 10 modela Airbusa A380, najvećih putničkih aviona na svijetu (AFP)
Etihad je poručio još 100 letjelica, uključujući 10 modela Airbusa A380, najvećih putničkih aviona na svijetu (AFP)

Golfski prevoznik Etihad Airways, koji se nalazi u vlasništvu vlade Abu Dabija, saopćio je da je prihod kompanija porastao za 28,5 posto u prvom tromjesečju ove godine u poređenju s istim periodom 2011. godine, zahvaljujući snažnom rastu broja putnika.

Etihad je prošle godine prevezao 8,3 miliona putnika, podsjećaju agencije.

Kompanija nije objavila iznos profita, premda je u februaru saopćila da je prvi put od kada je lansirana, 2003. godine, nadmašila utvrđene ciljeve rasta i da je zabilježila čist profit od 14 miliona dolara u 2011. godini.

Broj putnika u prvom trosmjesečju porastao je za 27,4 posto, na blizu 2,36 miliona.

Etihad je objavio da je ukupan prihod kompanije u prva tri mjeseca 2012. godine dostigao 989 miliona dolara, u odnosu na 770 miliona dolara u istom periodu minule godine.

Broj putnika u prvom trosmjesečju porastao je za 27,4 posto, na blizu 2,36 miliona.

Ispunjeni ciljevi

Ispunili smo sve naše ciljeve rasta zarade i procjene budžeta u prvom tromjesečju, uprkos privrednom okruženju prepunom različitih iskušenja, izjavio je predsjednik i izvršni direktor Etihada James Hogan.


James Hogan [Reuters]

On je naglasio da je postignuta rekordna popunjenost kapaciteta u avionima, prije svega u višoj premium klasi.

Kompanija ima mladu flotu od 67 aviona i leti ka 84 odredišta za prevoz putnika i tereta na Bliskom istoku, Evropi, Aziji, Australiji i Sjevernoj Americi.

Etihad je naručio još 100 letjelica, uključujući 10 modela Airbusa A380, najvećih putničkih aviona na svijetu.

Kompanija posjeduje skoro 30 posto akcija kompanije Air Berlin, šestog najvećeg evropskog prevoznika, i 40 posto akcija avikompanije Air Seychelles.

Izvor: Agencije


Povezane

Etihad i Boeing potvrdili su da ukupna vrijednost ugovora iznosi 2,8 milijardi dolara po zvaničnom cjenovniku, ali će avioni biti isporučni po nižoj cijeni, pošto se radi o većoj porudžbini.

12 Dec 2011
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO