Ekonomija eurozone ponovo u recesiji

Aktivnosti u uslužnom sektoru pale su u martu drugi mjesec zaredom, dok je industrijski sektor zabilježio prvi pad u tri mjeseca (AP)
Aktivnosti u uslužnom sektoru pale su u martu drugi mjesec zaredom, dok je industrijski sektor zabilježio prvi pad u tri mjeseca (AP)

Ekonomija eurozone ponovo je kliznula u recesiju, ocijenio je londonski institut Market, navodeći da su u martu prvi puta pale aktivnosti i u industrijskom i u uslužnom sektoru.

ECB: Kamata jedan posto

ECB je na redovnom mjesečnom sastanku u srijedu ostavila svoju ključnu kamatnu stopu na nepromijenjenom nivou od jedan posto, kako se i očekivalo, zadržavši troškove pozajmljivanja na historijskom minimumu poslije pojave novih znakova da je 17-očlana zona zajedničke valute ponovo potonula u recesiju.

Analitičari ukazuju da će ECB sačekati da vidi kakve su rezultate dale mjere koje je primijenila, uključujći ulijevanje likvidnosti bez presedana u bankarski sistem eurozone, s ciljem sprečavanja moguće kreditne krize.

ECB je od decembra u dva navrata ulijevala likvidnost u bankarski sistem eurozone, u nastojanju da spriječi opasno pomankanje kredita.

Banke tog monetarnog bloka su od ECB pozajmile više od 1.000 milijardi eura po izuzetno niskim kamatnim stopama.

ECB se nada da će banke taj novac iskoristiti za odobravanje zajmova domaćinstvima i poslovnom sektoru, kao i za sniženje vladinih troškova pozajmljivanja.

Ta mjera izgleda da daje rezultate, mada se analitičari slažu da ona sama neće biti dovoljna da otkloni dužničku krizu u eurozoni i da će samo kupiti vrijeme.

Indeks menadžera nabave za privatni sektor eurozone iznosio je u martu 49,1 bod, što je njegova najniža vrijednost u posljednja tri mjeseca.

U februaru je iznosio 49,3 boda.

Vrijednosti ispod 50 bodova ukazuju na pad aktivnosti, a one više na njihov rast.

Jedina svijetla tačka bila je Irska, gdje je rast dostigao najbrži tempo u 11 mjeseci.

Aktivnosti u uslužnom sektoru pale su u martu drugi mjesec zaredom, dok je industrijski sektor zabilježio prvi pad u tri mjeseca.

Među pojedinim zemljama su u recesiji i dalje “zaglavljene” Italija i Španija, iako je pad aktivnosti usporio.

Njemačkoj je rast, nakon kratkotrajnog uzleta na početku godine, oslabio na najniži nivo u tri mjeseca, dok je Francuska zabilježila prvi pad aktivnosti u četiri mjeseca.

Jedina svijetla tačka bila je Irska, gdje je rast dostigao najbrži tempo u 11 mjeseci.

Dinoce padaju

“Blago usporavanje pada u uslužnom sektoru eurozone nije bilo dovoljno da nadoknadi prvi pad aktivnosti u industrijskom sektoru u tri mjeseca, pa se ekonomija u cjelini u martu ponovo smanjila”, zaključio je glavni ekonomist Marketa Chris Williamson.


Oštar pad berze Nikkei [AFP/Getty]

Na evropskim berzama cijene dionica su u srijedu pale drugi dan zaredom, jer je splasnula nada u daljnje labavljenje monetarne politike u SAD-u, a ulagači s oprezom čekaju nove makroekonomske podatke iz eurozone.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica je oslabio 0,3 posto, na 1.069 bodova, nakon što je u utorak potonuo 1,1 posto.
Londonski FTSE, frankfurtski Dax i pariški CAC bili su u minusu između 0,3 i 1,2 posto, prenose agencije.

Samo dva od 10 članova Fedovog savjeta zalažu se za daljnje popuštanje monetarne politike, pa je jasno da američka centralna banka neće tako skoro uvoditi nove mjere za poticanje ekonomije.

Ni od Evropske centralne banke (ECB) se zasad ne očekuju nove poticajne mjere, premda je sve jasnije da ekonomija eurozone ponovo klizi u recesiju.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je u srijedu potonuo 2,3 posto, na 9.819 bodova, što je njegov najveći dnevni pad u posljednjih pet mjeseci.

Izvor: Agencije


Povezane

Osmi mjesec zaredom industrijska proizvodnja u eurozoni je u padu. Prvi put pokazatelji padaju i u Njemačkoj i Francuskoj. Odlazak u recesiju znači manje prihoda od poreza i manju potrošnju, što će još više otežati članicama eurozone da izađu iz krize. Prilog Dijane Mujanović

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO