S&P potvrdio važeći rejting Hrvatske

Aktuelni hrvatski kreditni rejting po agenciji Fitch na donjoj je granici investicijskog statusa (EPA)

Svjetska agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's (S&P) potvrdila je u utorak važeći rejting Hrvatske za dugoročno i kratkoročno zaduživanje u stranoj i domaćoj valuti BBB- / A-3, kao i negativnu prognozu.

Prema mišljenju te agencije, izazovi vezani uz konkurentnost ograničavaju potencijal hrvatskog ekonomskog rasta.

To je posljedica dijelom rigidnog tržišta rada i velikog javnog sektora, koji doprinose tvrdokornim deficitima u bilansu plaćanja.

Čini se da je nova Vlada predana ubrzavanju fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, za što očekujemo da će pomoći poboljšanju izgleda za rast hrvatske ekonomije, saopćio je S&P.

Napominje se da negativna prognoza odražava procjenu Agencije da postoji 33 posto šanse za snižavanje rejtinga Hrvatskoj tokom iduće godine, ukoliko obim i tempo provedbe reformskih napora, posebno vezanih uz tržište rada i javni sektor, ne budu dovoljni da osiguraju održiv ekonomski rast.

Rejting koji je S&P zadržao za Hrvatsku predstavlja najnižu kategoriju rejtinga za koju ta agencija još preporučuje ulaganja.

Ocjena transfera i konvertibilnosti ostaje nepromijenjena, u visini BBB+.

Rejting koji je S&P zadržao za Hrvatsku predstavlja najnižu kategoriju rejtinga za koju ta agencija još preporučuje ulaganja.

I agencija Fitch početkom marta potvrdila je svoj važeći rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti na BBB- i za zaduživanje u domaćoj valuti na BBB, uz negativnu prognozu.

Aktuelni hrvatski kreditni rejting po agenciji Fitch na donjoj je granici investicijskog statusa.

Izvor: Agencije


Povezane

Prevodiocima, pravnicima, glasnogovornicima, administrativnom i tehničkom osoblju, ukratko svima s hrvatskim državljanstvom i završenom barem srednjom školom, otvaraju se vrata za posao u evropskim institucijama. Iako Hrvatska postaje članica EU u julu iduće godine, konkursi se raspisuju puno ranije. Nekolicina onih koji žele aplicirati za posao već su u Briselu. Pripreme su složene i veoma […]

Published On 29 Mar 2012

Problem neisplate plaća ili doprinosa muči mnoge hrvatske radnike. Iako postoje zakoni koji to zabranjuju, a namjerna neisplata plaća bit će od iduće godine kazneno djelo, u praksi radnici nisu zaštićeni. Zato je Vlada donijela novu uredbu i od prvog aprila to više neće biti moguće. Priču donosi Martina Kiseljak.

Published On 27 Mar 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO