Japan: Pesimistično povjerenje proizvođača

Japanski izvoznici se bore sa snažnim jenom (Reuters)

Poslovno povjerenje vodećih japanskih proizvođača ostaje pesimistično zbog visokih cijena nafte, snažnog jena i slabijeg rasta u Aziji, pokazuje istraživanje Centralne banke Japana, koje je opovrgnulo očekivanja da dolazi do rasta poslovnog povjerenja u trećoj najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Ključni kvartalni izvještaj glavne banke Japana, tzv. tankan, pokazuje da je glavni indeks poslovnog povjerenja za velike kompanije iz prerađivačke industrije došao na minus četiri za prvi kvartal 2012. godine, što je nepromijenjeno u odnosu na posljednji kvartal 2011. godine, prenosi AP.

Više cijene energije nastavit će nepovoljno utjecati na konkurentnost i profit japanskih proizvođača.

Negativni podaci ukazuju na to da je daleko veći broj pesimista među ispitanicima.

Mnogi analitičari su predviđali poboljšanje na minus jedan, s obzirom na pad zabrinutosti u vezi s krizom u Evropi i znake oporavka proizvodnje poslije prošlogodišnje katastrofe.

Više cijene energije nastavit će nepovoljno utjecati na konkurentnost i profit japanskih proizvođača.

Pad industrije

“Nisu samo u pitanju visoke cijene nafte, već ukupan rast cijena robe, koje u velikoj mjeri utječu na uslove poslovanja”, rekla je Junko Nishioka, ekonomista pri RBS Japan Security.


Rezultati slabiji od očekivanih [AFP]

Podaci objavljeni prošle sedmice pokazali su slabiju od očekivane industrijsku proizvodnju u februaru, budući da je industrijska proizvodnja pala za 1,2 posto.

Međutim, ipak je došlo do blagog poboljšanja uslova, zahvaljujući oporavku od zastoja u proizvodnji uzrokovanim prošlogodišnjim poplavama na Tajlandu i japanskim zemljotresom, tsunamijem i nuklearnom katastrofom.

S obzirom na veliku ovisnost Japana od izvoza, mnogo toga zavisi od uslova u drugim dijelovima Azije.

Tankan pokazuje poboljšanje u sektorima telekomunikacija i usluga, iako su indeksi energetike i građevinarstva ostali na negativnom nivou.

Japanski izvoznici se bore sa snažnim jenom, jer kad jen poraste, smanjuje vrijednost profita ostvarenog u inostranstvu kada žele prodati proizvode koji su izrađeni u zemlji.

Izvor: Agencije


Povezane

Kina kontrolira 95 posto globalnih zaliha metala rijetke zemlje, a trgovinske partnere razljutila je ograničavanjem izvoza tih vrijednih minerala.

Published On 13 Mar 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO