Britanski milijarderi uvećali bogatstvo

Lakshmi Mittal je osmu godinu zaredom na čelu popisu najbogatijih Britanaca (AFP)

Britanski The Sunday Times objavio je ovog vikenda svoju tradicionalnu listu najbogatijih stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva u prošloj godini iz koje je razvidno kako je razina bogatstva najbogatijih Britanaca dosegla 2011. nove vrhunce unatoč recesiji u zemlji.

Bogatstva 1000 najbogatijih ljudi Velike Britanije narasla su za 4,7 posto na 414, 6 milijardi funti (674 milijardi dolara, 508 milijardi eura) unatoč povišenoj stopi nezaposlenosti i strogim proračunskim rezovima vlade. Potučen je prethodni rekord od 412,85 milijardi funti.

Novi rekord

U zemlji je 2011. bilo 77 milijardera, što je novi rekord.

Indijski magnat čelika Lakshmi Mittal je osmu godinu zaredom na čelu popisu, iako mu je vrijednost bogatstva pala za 27 posto na 12,7 milijardi funti, zbog niže cijene dionica ArcelorMittala.

Iza njega je uzbečki rudarski magnat Alisher Usmanov koji ima oko 30 posto tvrtke vlasnika nogometnog kluba Arsenal.

Vlasnik Chelsea FC, Rus Roman Abramovič je 3. na popisu s 9,5 miljardi funti.

Najbogatiji milijarder britanskog porijekla tek je na četvrtom mjestu. Riječ je o Geraldu Cavendishu Grosvenoru, šestom vojvodi od Westminstera, koji je s 3. mjesta pao na sedmo s bogatstvom procijenjenim na 7,35 milijardi funti.

Popis Sunday Timesa, na kojem se osobe koje žive u Velikoj Britaniji, uzima u obzir imovinu poput zemljišta, nekretnina i udjela u tvrtkama, ali isključuje bankovne račune.

Izvor: Agencije