Svaki četvrti Španac nezaposlen

Nezaposlenost u Španiji dostigla je novi rekord: više od pet miliona Španaca je bez posla.

A budućnost ne izgleda nimalo perspektivno, barem tako smatraju u američkoj kreditnoj agenciji S&P, koja je srezala rejting Španije za dva stepena.

Posljednji izvještaji govore da je nezaposlenost u Španiji dostigla 24,4 posto, što znači da je jedan od četiri Španca nezaposlen.

Jedan od njih je i Vladimir Kritsak, imigrant iz Ukrajine.

“Pohađao sam mnogo kurseva za električara. Budući da nisam našao posao u građevini, završio sam i kurs za masera. Ni to se nije isplatilo. Kursevi mi nisu pomogli. Sada tražim posao preko prijatelja i na ulici.”

U velikim redovima ispred Biroa za zapošljavanje ima i visokokvalificiranih radnika.

Zaduživanje po većim kamatama

Alberto Lopez, po struci ekonomista, jedan je o njih.

“Situacija je loša. Rizik raste svakog dana. Budućnost je vrlo neizvijesna i negativna. Mislim da vlada vuče pogrešne poteze.”

A da je situacija loša svjesna je i agencija S&P, koja je srezala rejting Španije sa A na BBB+.

Što znači da će se država zaduživati prema većim kamatama, skuplji kapital za komercijalne banke i, u konačnici, manje kredita za kompanije.

Sandalio Gomez, profesor ekonomije, kaže: “Za kompanije nema kredita, a i kupaca je sve manje. Teško im je i da zapošljavaju ljude, bez obzira na reforme rada. A reforme imaju negativne posljedične efekte. Situacija u kojoj se sada nalazimo će se nastaviti do kraja godine, a nezaposlenost će nastaviti rasti.”

Dug i bolan oporavak

Premijer Španije Mariano Rajoy nepokolebljivo vjeruje da su mjere štednje jedini izlaz.

S njim se slažu i investitori na evropskim berzama.

Oliver Roth, trgovac na Frankfurtskoj berzi: “Španija ima ekonomske probleme, probleme s budžetom, ali sam uvjeren da je njihova vlada svjesna toga i da daju sve od sebe da te probleme riješe. Ipak, tržišta su nestrpljiva, zato reagiraju negativno, ali mislim da je Španija na dobrom putu i da će, prije ili kasnije, riješiti svoje probleme.”

Put oporavka Španije je dug, spor i bolan.

Ako i, samo ako, reforme budu uspješne, red ispred biroa za zapošljavanje mogao bi postati kraći.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Španska kriza ponovo u fokusu međunarodne zabrinutosti. Drugi put u veoma kratkom roku porasli su troškovi zaduživanja ove zemlje. Recesija je neizbježna, a španski ministar finansija priznao je da je dug dostigao kritičan nivo. Prilog Dijane Mujanović

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO