S&P snizio kreditni rejting Španije

Agencija očekuje pad ekonomskih aktivnosti za 1,5 posto u ovoj i 0,5 posto u 2013. godini (Reuters)

Rejting agencija Standard & Poor's (S&P) snizila je kreditni rejting Španije za dva nivoa, navodeći kao razlog očekivanje da će se budžetski deficit zemlje pogoršati zbog pada ekonomskih aktivnosti i da će ta zemlja vjerovatno morati dodatno podržati banke.

Španski dugoročni kreditni rejting S&P je snizio sa “A” na nivo “BBB +” uz negativnu prognozu, što upućuje na moguće dodatno snižavanje rejtinga u bliskoj budućnosti.

Uprkos smanjenju, španski kreditni rejting se još uvijek nalazi u razredu pogodnom za ulaganje. Ipak, niža ocjena mogla bi povećati troškove zaduživanja zemlje, jer ulagači će vjerovatno tražiti veće kamatne stope kao naknadu za veći rizik koji za sobom povlači snižavanje rejtinga.

Odluka agencije, koja je objavljena nakon zatvaranja tržišta u SAD-u, nije iznenađenje, pišu agencije.

Kreditna agencija Moody's srezala je u februaru španski rejting, također, za dva nivoa.

Negativne prognoze

Standard & Poor's naveo je rizik povećanja španskog duga ako pad ekonomskih aktivnosti pogoršava budžetske probleme zemlje.

Španska centralna banka potvrdila je ove sedmice da je zemlja pala u recesiju drugi put u tri godine. Stopa nezaposlenosti iznosi gotovo 23 posto i očekuje se da će i dalje rasti.

Agencija je, također, istakla “povećanje vjerovatnosti” da će španska vlada morati pružiti dodatnu pomoć bankarskom sektoru.

Uz snižavanje rejtinga S&P je snizio i špansku ekonomsku prognozu. Agencija sada očekuje pad aktivnosti za 1,5 posto u ovoj godini i za 0,5 posto u 2013.

Pethodna prognoza predviđala je rast od 0,3 posto u 2012. i od jedan posto u 2013. godini.

Izvor: Agencije