Grčka pomaže banke sa 18 milijardi eura

Četiri banke su prošle sedmice objavile kombinirane gubitke od 27,9 milijardi eura (AFP)
Četiri banke su prošle sedmice objavile kombinirane gubitke od 27,9 milijardi eura (AFP)

Odlazeća vlada Grčke je u četvrtak odobrila privremeni sistem finansiranja, u okviru kojeg će vodećim domaćim bankama koje su pretrpjele velike gubitke u svopu obveznica biti odobreno 18 milijardi eura.

Privremena podrška za Narodnu banku, Alfabanku, Eurobanku i Pireus banku bit će u vidu obveznica Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF), privremenog fonda eurozone za spasavanje finansijski ugroženih članica, prenosi AFP.

Grčka poludržavna novinskua agencija ANA je podsjetila da su pomenute četiri banke prošle sedmice objavile kombinirane gubitke od 27,9 milijardi eura, od čega je 23 milijarde eura bila cijena otpisa grčkog duga koji je bio u vlasništvu privatnih kreditora širom svijeta.

Vlasti u Atini su u srijedu okončale treću i posljednju fazu zamjene vladinih obveznica, kojom je grčki kratkoročni i srednjoročni dug, koji premašuje 350 milijardi eura, skresan za oko 106 milijardi eura.

Privatni vlasnici grčkog duga su u zamjenu za stare obveznice dobili nove, čija nominalna vrijednost odgovara 31,5 posto vrijednosti zamijenjenog duga, plus 24-mjesečne zapise EFSF-a.

Okončanje procesa dokapitalizacije grčkih banaka moglo bi potrajati do decembra, ukazala je ANA, pozivajući se na bankarske izvore.

Izvor: Agencije


Povezane

Niste sami i vjerujemo da Grčka može ostvariti dobre rezultate ako svako tome bude posvećen, rekao je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

19 Apr 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO