Walmart izgubio 10 milijardi dolara

New York Times objavio da je podružnica Walmarta u Meksiku uključena u višegodišnju korupciju kako bi proširila tamošnje poslovanje (EPA)

Najveći svjetski trgovački lanac Walmart izgubio je u ponedjeljak 10 milijardi američkih dolara svoje tržišne vrijednosti, jer je cijena njegove dionice pala gotovo pet posto zbog zabrinutosti ulagača da bi istraga o davanju mita u Meksiku mogla biti vrlo skupa i spriječiti planove širenja te kompanije.

Nakon što je u subotu New York Times objavio da je podružnica Walmarta u Meksiku uključena u višegodišnju korupciju kako bi proširila tamošnje poslovanje, dva zastupnika u američkom Kongresu najavila su u ponedjeljak pokretanje vlastite istrage.

U Meksiku su predsjednički kandidat Enrique Pena Nieto, kao i neki zastupnici, pozvali lokalne vlasti na pokretanje istrage.

Upozorenje stručnjaka

Ako su optužbe istinite, Walmart je prekršio američki zakon koji zabranjuje davanje mita stranim državnim službenicima, kao i Sarbanes-Oxley pravila koja zahtijevaju da se prijave slučajevi kršenja zakona o vrijednosnim papirima.

New York Times objavio je da je viši pravni zastupnik Walmarta u septembru 2005. godine dobio e-mail poruku od bivšeg direktora Walmexa, Walmartove kompanije u Meksiku, u kojoj se opisuje kako je meksička kompanija davala mito da bi dobila građevinske dozvole za gradnju svojih prodavnica.

Walmart je tada u Meksiko poslao istražitelje, koji su pronašli tragove do sumnjivih isplata u vrijednosti od 24 miliona dolara. No, vodeći ljudi kompanije prekinuli su istragu i o tome nisu obavijestili nadležne vlasti ni u SAD ni u Meksiku.

Sada je Walmart poručio da je duboko zabrinut ovim slučajem, da je još ujesen prošle godine pokrenuo novu istragu i o svemu tome obavijestio Ministarstvo pravosuđa SAD-a i Komisiju za vrijednosne papire.

New York Times piše da Ministarstvo pravosuđa već nekoliko mjeseci vodi istragu, a vlastitu istragu najavila su i dva zastupnika Demokratske strane u Kongresu, koji su zatražili i sastanak s izvršnim direktorom Walmarta Mikeom Dukeom.

Pravni stručnjaci upozoravaju i na to da su Duke i prijašnji izvršni direktor Lee Scott, koji su tada također bili u vrhu menadžmenta, mogli znati za cijeli slučaj.

Scott je još u upravnom odboru Walmarta.

Zbog davanja mita ili prikrivanja korupcije, s tužbama bi se mogli suočiti mnogi menadžeri Walmarta, pa i oni pri samom vrhu, kažu pravni stručnjaci.

Zbog svega toga, u ponedjeljak je na berzi u Meksiku cijena dionice Walmexa, u kojoj Walmart ima vlasnički udjel od 69 posto, pala za 12 posto.

Strategija rasta

Na Wall Streetu je dionica Walmarta pojeftinila za 4,7 posto, zbog čega je najveći svjetski trgovački lanac izgubio oko 10 milijardi dolara svoje tržišne vrijednosti.

Istrage o mogućoj korupciji mogle bi ugroziti i planove širenja Walmarta na nova tržišta.

„Širenje u druge države ključna je strategija rasta Walmarta. Može se očekivati da će nakon ovih natpisa u medijima vlasti u nekim ključnim državama biti manje gostoljubive prema Walmartu“, kazala je Faye Landes, analitičarka u kompaniji Consumer Edge Research.

Izvor: Agencije