U Srbiji više kredita, manje donacija

Smanjenje pomoći zbog krize, generalno gledano, nije uočljivo, ali raste učešće kredita (Reuters)

Srbija je u proteklih deset godina, od 2001. do 2011. godine, dobila gotovo osam milijardi eura razvojne pomoći, od čega je iznos bespovratnih sredstava bio 4,1 milijardu eura, a primjećeno je da je zbog ekonomske krize sve manje donacija, a sve više kredita.

U proteklih 10 godina u okviru razvojne pomoći bilo je manje direktne dodjele novca, a više tehničke pomoći, pružanja usluga ili robe, prenosi sajt www.euractiv.rs.

Istaknuto je da se struktura pomoći mijenja – u početku su razvojnu pomoć manje činili takozvani meki krediti, odnosno krediti povoljniji od tržišnih, a više bespovratna pomoć.

Neki donatori, poput Kanade, već su se povukli.

Sada se taj trend preokrenuo u korist mekih kredita, pa je u 2011. godini od 1,1 milijarde eura razvojne pomoći koju je Srbija dobila, 370 miliona eura bila bespovratna pomoć, a više od 600 miliona eura meki krediti.

Što se tiče smanjenja razvojne pomoći Srbiji zbog ekonomske krize, predstavnica Kancelarije za evropske integracije Ana Ilić rekla je da smanjenje pomoći zbog krize, generalno gledano, nije uočljivo, ali da raste učešće kredita, a smanjuje se učešće pomoći.

Evropska unija najvažniji partner

“Neki donatori, poput Švedske i Norveške, ne planiraju da smanje iznos pomoći u narednim godinama, dok će neki zbog krize smanjiti davanja. Neki donatori, poput Kanade, već su se povukli”, dodala je ona.

Navela je da će u narednih nekoliko godina svakako postojati bilateralni donatori u velikoj mjeri, ali na duže staze definitivno ostaje Evropska unija kao najznačajnija u smislu bespovratnih sredstava.

Njemačka je jedan od najveći bilateralnih donatora Srbiji, u 2011. godini izdvojila je 122 miliona eura razvojne pomoći za Srbiju.

Evropska unija ima najznačajniju ulogu u pogledu bespovratnih sredstava, jer ona čine više od 50 posto pomoći koju pruža, a za Srbiju je od 2007. do 2013. godine predviđena 1,4 milijarda eura pretpristupne pomoći IPA, koja je bespovratna.

Njemačka je jedan od najveći bilateralnih donatora Srbiji, u 2011. godini izdvojila je 122 miliona eura razvojne pomoći za Srbiju, a procjene su da će u 2012. godini ta pomoć iznositi 64 miliona eura.

Srbija ima blizu 30 razvojnih partnera, uključujući EU, koja je registrirana kao jedan partner, a među drugim partnerima su Japan, SAD, Kina, Rusija.

Izvor: Agencije