Pebble okupio preko 40.000 malih investitora

Pebble je trenutno jedan od rijetkih pametnih ručnih satova koji podjednako radi s iPhone i Android uređajima, a od konkurenata je manji i lakši

Kreatori Pebblea nisu mogli pronaći zainteresirani fond rizičnog kapitala koji bi im pomogao u pokretanju proizvodnje njihovog pametnog sata i izlasku na tržište. Zbog toga su se obratili potencijalnim kupcima direktno, putem Kickstartera i umjesto traženih 100.000 dosad su prikupili preko šest milijuna dolara.

Pebble je postao hardverski hit koji svakog dana privuče hiljade novih podupiratelja projekta, mikroinvestitora, spremnih svoj sat čekati do jeseni ove godine.

Kickstarter je web site namijenjen grupnom prikupljanju investicija za različite projekte. Onima koji  imaju zanimljivu ideju otvara prostor gdje mogu prikupiti sredstva za njezinu realizaciju.

Vlasnik projekta sam definira rok prikupljanja i iznos potrebne investicije za izlazak na tržište. Zainteresiranim investitorima u pravilu se nudi nekoliko različitih modela financiranja definiranih visinom uloga kojima se zapravo unaprijed kupuje finalni proizvod.

Dosad je na taj način uspješno financirano više od 20.000 knjiga, glazbenih albuma, filmova, uređaja…

Putem Kickstartera uplaćeno je više od 175 milijuna dolara. Dosadašnji rekord, koji je neki projekt uspio privući, iznosio je 3,4 milijuna dolara.

Toliko su Tim Schafer i njegova produkcijska kompanija Double Fine prikupili za financiranje računalne igre Double Fine Adventure.

Potvrđen potencijal

Pebble je taj iznos dvostruko premašio. Kako do isteka inicijalnog prikupljanja uplata za proizvodnju Pebblea nedostaje još 24 dana nije nerealno očekivati dostizanje brojke od 10 milijuna dolara.

Entuzijasti kojima se sviđa predstavljeni projekt, njih preko 40.000, uplatilo je od 100 dolara na više kako bi bili među prvima koji će na svoje ruku pričvrstili novi pametni sat. Osim te privilegije pripada im zadovoljstvo što su svojim novcem pomogli realizaciju Pebblea.

Prikupljena količina novca iznenadila je sve, što je potvrdilo potencijal Kickstartera kao zanimljive alternative u prikupljanju inicijalnih sredstava za pokretanje posla.

Kickstarter je otvoren investitorima iz raznih zemalja, no trenutno inicijatori projekta mogu biti samo stanovnici Sjedinjenih Država. Europske alternative poput njemačkog Plinga još nisu toliko uspješne, ali situacija se mijenja.

Uostalom, najava Gamebitiusa, sličnog holandskog projekta to potvrđuje.

Osnivač Allertae Eric Migicovsky nije imao sreće s klasičnom potragom za investitorima u Pebble iako je iza sebe već imao jedan uspješan projekt.

Njegov raniji pametni sat inPulse inicijalno je bio namijenjen isključivo BlackBerry uređajima, no naknadno je dobio podršku i za Androide.

Pebble je trenutno jedan od rijetkih pametnih ručnih satova koji podjednako radi s iPhone i Android uređajima, a od konkurenata je manji i lakši. Pebble posjeduje ekran baziran na tehnologiji elektroničke tinte, e-Ink, koja omogućuje čitljivost i pri direktnom izlaganju danjem svijetlu.

Odjevna računala

Sat dolazi u nekoliko boja: bijeloj, crvenoj i crnoj, dok će o četvrtoj odlučivati podupiratelji projekta, investitori.

Pebble trenutno postoji kao potpuno funkcionalan prototip za koji već postoji nekoliko aplikacija koje najčešće posreduju u upravljanju i prikazu podataka s  pametnih telefona: SMS poruka, mailova…

Komunikacija između dvaju mobilnih uređaja omogućuje bežična, bluetooth tehnologija.

Instalacija aplikacija izvodi se pomoću softvera koji se pokreće na osobnom računalu.

Predstavljene aplikacije tek su početak. Upravo je u pripremi otvoreni skup razvojnog softvera koji će svim zainteresiranim programerima omogućiti proširivanje funkcionalnosti Pebblea.

Razvijene aplikacije moći će primiti ili slati podatke na internet, uključiti ugrađeni akcelerometar, vibrirajući motor, bluetooth… uz maksimalnu autonomiju od 7 dana koliki je kapacitet ugrađene baterije sata.

Veliki interes za ovaj projekt ima potencijal stvaranja nove mobilne platforme na kojoj je realno očekivati realizaciju korisnih ideje. Aplikacije na satu olakšat će upravljanje pametnim telefonima,  rasteretiti korisnike rukovanja sve većim pametnim telefonima što zna biti nespretno.

Interes za Pebble ponovno je vratio u fokus koncept odjevnih računala. U tome nije usamljen. Nedavno predstavljene Googleove naočale koje ugrađenim ekranom „proširuju stvarnost“ još jedna su najava trenda koji će u skoroj budućnosti imati sve veći prostor.

Izvor: Al Jazeera