MMF: Španiji ne treba novčana pomoć

Lagarde: Madrid najavio da će ojačati španski bankarski sektor (Getty Images)
Lagarde: Madrid najavio da će ojačati španski bankarski sektor (Getty Images)

Španiji nije potreban zajam od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), izjavila je izvršna direktorica te institucije Christine Lagarde, dok su investitori sve zabrinutiji za finansijsko stanje te članice Evropske unije.

“Trenutno ne postoji takva potreba. Madrid preduzima zaista ozbiljne mjere reforme tržišta rada i radi na smanjenju svog fiskalnog deficita”, rekla je u četvrtak Lagarde, a prenijela francuska novinska agencija AFP.

“Oni su spremni da preuzmu kontrolu nad budžetima provincija, što je predstavljalo problem, a najavili su i da će ojačati španski bankarski sektor”, rekla je šefica MMF-a.

Lagarde je dodala da zaštitni fond vrijedan hiljadu milijardi dolara, na čijem osnivanju radi Evropa, također predstavlja ključno oruđe za sprečavanje širenja dužničke krize u okviru eurozone.

MMF je dosad već učestvovao u paketima pomoći Evropske unije za Grčku, Portugal i Irsku, što su sve manje privrede od Španije.

Izvor: Agencije


Povezane

Španska kriza ponovo u fokusu međunarodne zabrinutosti. Drugi put u veoma kratkom roku porasli su troškovi zaduživanja ove zemlje. Recesija je neizbježna, a španski ministar finansija priznao je da je dug dostigao kritičan nivo. Prilog Dijane Mujanović

Dosadašnje mjere štednje španske vlade još nisu urodile plodom. Nezaposlenost raste iz mjeseca u mjesec. U odnosu na februar, u martu je porasla za 0,8 posto, što znači da je za mjesec dana gotovo 39.000 Španaca ostalo bez posla. Vlada Španije objavila je nove budžetske rezove kojima je predviđena ušteda od 27 milijardi eura. Prilog […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO