Rekordna investiranja i zarada EBRD-a

EBRD, koji je u vlasništvu 63 zemlje i dvije međuvladine institucije, pruža podršku razvoju tržišnih ekonomija (AFP)

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopćila je u srijedu da je u prvom kvartalu ove godine ostvarila rekordna investiranja i zaradu, te istovremeno ubrzala pripremu za širenje aktivnosti na regiju južnog i istočnog Mediterana (SEMED).

Deficit plaćanja u eurozoni

Deficit tekućih plaćanja u zoni eura u februaru je dostigao 1,3 milijarde eura, prema suficitu od 3,7 milijardi eura u januaru, pokazuju podaci Evropske centralne banke (ECB).

Tekuća plaćanja, koja uključuju uvoz i izvoz robe i usluga, predstavljaju značajan indikator finansijske snage neke zemlje ili regije i od ključnog su značaja za dugoročno povjerenje investitora i trgovinskih partnera, prenosi AFP.

Tokom godinu dana, zaključno s februarom, eurozona je ostvarila suficit tekućih plaćanja od 2,1 milijarde eura, u poređenju s deficitom od 18,1 milijardi eura iz istog perioda prethodne godine.

Jaka tromjesečna zarada osigurat će za EBRD dodatni kapital, koji će mu omogućiti da zadovolji buduće potrebe, kako na sadašnjim, tako i na budućim područjima svog poslovanja.

EBRD je u prvom tromjesečju nastavio podržavati zemlje centralne i istočne Evrope, odobrivši sumu, bez presedana, od 1,9 milijardi eura, u okviru 73 pojedinačne transakcije, u poređenju s finansijama od 1,1 milijardu eura u 67 transakcija u istom razdoblju 2011. godine, saopćeno je iz EBRD-a.

Neto profit je u prvom kvartalu znatno povećan, na 637 miliona eura, sa 330 miliona eura godinu dana ranije, što je nova rekordna kvartalna zarada EBRD-a, ostvarena kao rezultat velikog neto prihoda od kamata i oporavka vrijednosti investiranja akcijskog kapitala.

Jak prvi kvartal

Predsjednik EBRD-a Tomas Mirov je, komentirajući poslovne rezultate banke u prvom tromjesečju, rekao da je to bio “jak prvi kvartal, u vrijeme kada su krediti i dalje ograničeni na mnogim tržištima, što govori da EBRD ima veliku ulogu u podsticanju rasta”.

U prvom kvartalu su investicije EBRD-a  u okviru Inicijative za zemlje u ranoj fazi tranzicije gotovo udvostručene sa 108 miliona eura na 214 miliona eura. Finansiranje na Zapadnom Balkanu povećano je sa 133 miliona eura na 161 milion eura.

Uprava EBRD-a  će na godišnjem sastanku u maju u Londonu predložiti akcionarima osnivanje specijalnog fonda, vrijednog milijardu eura, kako bi se omogućilo finansiranje projekata u regiji SEMED.

Uprava EBRD-a će predložiti akcionarima osnivanje specijalnog fonda, vrijednog milijardu eura, kako bi se omogućilo finansiranje projekata u regiji SEMED.

EBRD očekuje da će u taj novi region moći investirati blizu 2,5 milijardi eura godišnje, a da pritom ne smanji finansiranja u zemljama u kojima sada posluje.

EBRD, koji je u vlasništvu 63 zemlje i dvije međuvladine institucije, pruža podršku razvoju tržišnih ekonomija.

Izvor: Agencije