Apple vrijedi 600 milijardi dolara

Godine 1996. Apple je poslovao s neto gubitkom od 816 miliona dolara (Getty Images)
Godine 1996. Apple je poslovao s neto gubitkom od 816 miliona dolara (Getty Images)

Američka korporacija Apple, koja je već ranije dobila titulu najvrijednije svjetske kompanije, u utorak je prvi put od osnivanja dostigla vrijednost od 600 milijardi dolara.

Samo je još jedna kompanija imala vrijednost od 600 milijardi dolara, a to je stari Appleov konkurent Microsoft, čija je tržišna vrijednost 30. decembra 1999. godine bila 619 milijardi dolara, dok je njegova sadašnja vrijednost 260 milijardi dolara, prenosi AP.

Akcije Applea su na trgovanju u utorak ujutro dostigle 644 dolara, dok su od početka ove godine porasle za 59 posto.

Tržišna kapitalizacija kompanije Apple je 29. februara dostigla 500 milijardi dolara, što je predstavljalo rijedak uspeh, jer je u historiji još samo pet američkih kompanija dostiglo toliku vrijednost.

Samo je još jedna kompanija imala vrijednost od 600 milijardi dolara, a to je stari Appleov konkurent Microsoft, čija je tržišna vrijednost 30. decembra 1999. godine bila 619 milijardi dolara. 

Izvršni direktor Applea Tim Cook bio je prošle godine najplaćenji rukovodilac neke kompanije u SAD-u, jer su njegova primanja povećana za dva posto u odnosu na 2010. godinu.

Cook je lani primio ukupno 378 miliona dolara, uključujući platu, bonuse i druge nagrade (blizu 1,8 miliona dolara) i jednokratne isplate po akcijama (376,2 miliona dolara).

Na drugom mjestu po zaradi bio je osnivač i izvršni direktor Oraclea Larry Ellison, koji je primio 77,6 miliona dolara, a na trećem čelnik kompanije JC Penny Ronald Johnson sa 53,3 miliona dolara.

Bogate dividende

Apple je ranije objavio da će raspoloživih gotovo 98 milijardi dolara gotovine iskoristiti za isplatu dividende dioničarima i otkup dijela vlastitih dionica.


Rast Applea ograničen je inovacijama [AFP]

Kompanija je tako najavila isplatu tromjesečne dividende u iznosu od 2,65 dolara po dionici, počevši od jula.

Riječ je o prvoj isplati dividende od 1995. godine, prije nego što se Steve Jobs vratio na poziciju izvršnog direktora kompanije i lansirao niz najprodavanijih proizvoda, uključujući iPod, iPhone i iPad.

Jobs, jedan od utemeljitelja Applea, koji je preminuo u oktobru prošle godine, dugo se opirao zahtjevima da se dio novca isplati dioničarima.

Godine 1996. Apple je poslovao s neto gubitkom od 816 miliona dolara.

Apple, također, namjerava otkupiti vlastite dionice u iznosu do deset milijardi dolara, u sklopu programa otkupa koji će pokrenuti u idućoj fiskalnoj godini, s početkom 30. septembra.

Rast Applea ograničen je samo inovacijama.

Investitori očekuju da će kompanija rasti dok god bude pravila proizvode koje potrošači žele.

Izvor: Agencije


Povezane

Izvršni direktor američke korporacije Tim Cook bio je prošle godine najplaćenji rukovodilac neke kompanije u SAD-u.

09 Apr 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO