Srbija: Bez posla još 257.922 radnika

Kriza je u pojedinim krajevima uzela strašan danak (Novosti.rs)
Kriza je u pojedinim krajevima uzela strašan danak (Novosti.rs)

U Srbiji je u protekle tri godine otkaz dobilo 257.922 radnika, najviše otpuštenih ima u Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Aleksincu, Svrljigu, a pojedini sindikati prognoziraju da će se na ovaj spisak dodati još oko 150.000 radnika.

Otkazi su dijeljeni u gotovo svim granama, ali je najveći pad zaposlenih zabilježen u prerađivačkoj industriji (64.134), trgovini (14.763), građevinarstvu 14.243.

Najgore su prošli zaposleni u privatnom preduzetništu, budući da je sa 401.016 radnika, broj onih koji rade pao na 234.459, pišu beogradske Večernje novosti.

U Republičkom zavodu za statistiku potvrđuju da je malo koji region zaobišla ova sudbina.

Najgore su prošli zaposleni u privatnom preduzetništu, budući da je sa 401.016 radnika, broj onih koji rade pao na 234.459.

Najviše radnih mjesta ugašeno je u Zlatiborskom okrugu, a iza njega su Jablanički, Pčinjski, Moravički i Mačvanski okrug.

Kriza je u pojedinim krajevima uzela strašan danak, tako da u Svrljigu trenutno radi svega 56 posto nekadašnjeg broja zaposlenih, a ništa bolje nije ni u Baču, dok je u devet od 159 opština zaposlenost opala više od 30 posto.

Pesimistične ankete

Statistika pokazuje da je danas u 15 opština više zaposlenih nego početkom krize 2008. godine.


Rajko Kosanović [mc.rs]

Riječ je o sredinama s malim brojem stanovnika, a u kojima ukupno radi 51.562 mještana, što je tri posto od ukupnog broja zaposlenih.

To su Rača, Batočina, Sremski Karlovci, Surčin, Sjenica…

“Stopa zaposlenosti je u novembru 2011. godine iznosila 35,3 odsto. Od toga za muškarce 43,1 odsto, a za žene 28,2 odsto”, rekao je ekonomski savjetnik u Savezu samostalnih sindikata Srbije Rajko Kosanović.

On je podsjetio da ni posljednji podaci iz ankete o radnoj snazi, objavljenoj u novembru 2011. godine, nisu optimistični, jer je, u odnosu na broj zaposlenih u aprilu 2008. godine, spisak kraći za 613.632 imena.

Osim radnika koji su dobili otkaz i tako ostali bez posla, među njima su, doduše, i oni koji su u međuvremenu penzionirani, preminuli ili se odselili u drugu zemlju.

Izvor: Agencije


Povezane

U Srbiji je kupovna moć građana značajno opala u posljednjih šest mjeseci, zbog skoka eura. Analitičari upozoravaju da će je novi talasi poskupljenja, koji se očekuju tokom marta, dodatno urušiti. „Iako su cene pojedinih proizvoda, prema zvaničnim podacima, iste ili čak i manje u odnosu na period pre pet meseci, istraživanja pokazuju da građani Srbije […]

Prema statističkim podacima, zbog niske stope nataliteta, broj stanovnika u Srbiji iz godine u godinu rapidno opada.  Iako je predsjednik Srbije, Boris Tadić, 2012. proglasio godinom beba, za veliki broj građana Srbije dolazak prinove prije svega znači luksuz. Zašto, istraživala je Anne Marie Ćurčić.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO