Proizvođač iPhonea poboljšava uvjete rada

FLA otkrila višestruka kršenja zakona o radu (FLA)

Korporacija Apple i njen glavni ugovorni proizvođač Foxconn dogovorili su se da će riješiti pitanja kršenja uvjeta rada za 1,2 miliona kineskih radnika koji sastavljaju iPhone i iPad uređaje, što bi moglo postati orijentir koji će promijeniti način poslovanja i ostalih zapadnjačkih kompanija u Kini.


Ekstremno veliki broj radnih sati [Reuters]

Tajvanska grupa Foxconn Technology, čija podružnica Hon Hai Precision Industry u kineskim fabrikama sastavlja Appleove uređaje, zaposlit će nekoliko desetina hiljada novih radnika i time riješiti pitanje nelegalnog prekovremenog rada.

Poboljšat će i protokole o sigurnosti rada, te unaprijediti stambene uvjete radnika, a uz to im dati i druge pogodnosti.

Taj dogovor je reakcija na jedno od najvećih istraživanja koje je provedeno o poslovanju neke američke fabrike izvan Sjedinjenih Američkih Država.

Apple je pristao na istraživanje nezavisne Asocijacije za poštene uslove rada (FLA), kako bi se zaustavio val kritika da su mu proizvodi stvoreni na leđima maltretiranih kineskih radnika.

Asocijacija je pri objavljivanju svojih rezultata istraživanja u tri Foxconnove fabrike i na više od 35 hiljada radnika, izvijestila da je otkrila višestruka kršenja zakona o radu, uključujući ekstremno veliki broj radnih sati i neplaćeni prekovremeni rad.

Dalekosežan utjecaj

Predsjednik FLA-a Auret van Heerden očekuje da će sporazum između Applea, po vrijednosti najveće kompanije u svijetu i Foxconna, koji opskrbljuje 50 posto svjetskog tržišta potrošačke elektronike imati, dalekosežan utjecaj.

Apple inače nije prvi američki poznati potrošački brend koji je odgovorio na kritike u vezi s uvjetima rada u tvornicama u inostranstvu u kojima se izrađuju njegovi proizvodi.

Korporacija Nike poduzela je brojne promjene, od poboljšanja sigurnosti, do stvaranja boljih radnih uvjeta, nakon što su je pogodili izvještaji iz 1990. godine koji govore o tome kako njegovi partneri u Kini i drugdje sile zaposlenike da rade u ropskim uslovima.

Izvor: Agencije