Moody's spustio Grčku na najniži rejting

Ranije ove sedmice Standard & Poor's su spustili grčki rejting na 'selektivni bankrot' (EPA)

Rejting agencija Moody's spustila je Grčku na najnižu moguću tačku, rekavši da je rizik od bankrota i dalje prisutan čak i ako dogovor o zamjeni obveznica bude uspješno okončan ovog mjeseca.

Ovo spuštanje dolazi nakon dogovora sa privatnim investitorima prema kojem će izgubiti 70 posto udjela u Grčkom dugu.

Moody's je smanjio rejting grčkih lokalnih i stranih obveznica sa C na Ca. Rekli su “preispitati stanje” nakon što Grčka izda nove obveznice.

Moody's je treća agencija koja je smanjila grčki rejting, a druga u ovoj sedmici, nakon što se Standard & Poor's odlučio na isti potez.

Dogovor o zamjeni bi trebao smanjiti državni dug za 109 milijardi eura.

Visoki rizik

Zamjena je integralni dio drugog paketa pomoći Grčkoj kojeg su omogućile druge zemlje eurozone i MMF. Grčka je formalno započela zamjenu obveznica u petak.

“Gledajući u budućnost, program EU i predložena zamjena će smanjiti grčki teret duga, ali rizik od bankrota će i poslije zamjene ostati visok”, rekli su iz Moody'sa.

“Moody's vjeruje da će se Grčka i dalje suočavati sa izazovima solventnosti: njihov dug će i dalje biti visoko iznad 100 posto bruto domaće proizvodnje, nije vjerovatno da će zemlja moći pristupiti privatnom tržištu po isteku drugog paketa, a planirane fiskalne i ekonomske reforme i dalje će se suočavati sa značajnim rizicima u implementaciji.”

Grčka se od maja 2010. godine oslanja na pomoć eurozone i MMF-a.

Izvor: Agencije