Đelić kandidat za predsjednika EBRD-a

Odluku o novom predsjedniku EBRD-a donijet će sredinom maja 66 dioničara te banke (EPA)

Bivši potpredsjednik Vlade Srbije i član Predsjedništva Demokratske stranke Božidar Đelić jedan je od pet kandidata za funkciju predsjednika Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

“To je velika čast za mene, a verujem i za našu zemlju, jer se prvi put jedan Srbin pojavljuje u utakmici za jedno od najbitnijih mesta u svetskim finansijama”, izjavio je u petak Đelić za srbijanske medije.

On je precizirao da njegova četiri protivkandidata dolaze iz najvećih zemalja Evropske unije: Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Poljske.

Odluku o novom predsjedniku donijet će sredinom maja 66 dioničara te banke, a kuriozitet je to što prvi put u posljednjih 20 godina ne postoji samo jedan kandidat za tu važnu funkciju.

Sadašnji predsjednik Thomas Mirow na toj funkciji je od juna 2008. godine.

Đelić je istakao da kandidatura za čelnu funkciju u EBRD-a neće utjecati na njegov angažman u predizbornoj kampanji,  jer će, kako je objasnio, izbor koji će građani načiniti u maju biti izuzetno važan za budućnost Srbije.

Brojne funkcije

Đelić je u decembru prošle godine podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade Srbije, jer do tada Srbiji nije bio odobren status kandidata za članstvo u EU.

Nakon toga, EBRD ga je izabrao za člana savjetodavne grupe “Od tranzicije ka tranziciji”, koja pruža pomoć novim arapskim vladama u demokratskim i ekonomskim reformama.

Đelić je također bio ministar finansija u vladi Zorana Đinđića.

Od maja 2007. do jula 2008. godine bio je potpredsjednik Vlade Srbije.

Nakon vanrednih izbora 2008. godine bio je potpredsjednik Vlade za evropske integracije, a funkciju ministra za nauku i tehnološki razvoj u istoj vladi obavljao je do marta 2011. godine, kada je razriješen dužnosti.

Izvor: Agencije