Tržište luksuzne robe 960 milijardi eura

Najveći dio kolača otpada na uplate za putovanja i hotele, kupovinu automobila, kao i satova i nakita (AP)

Globalno tržište luksuzne robe dostiže rekordan iznos od oko 960 milijardi eura, pokazuju podaci proizvođača skupih premium vozila.

Najveći dio tog kolača otpada na uplate za putovanja i hotele, kupovinu automobila, kao i satova i nakita.

Na putovanja i za luksuzne hotele godišnje se u svijetu izdvoji do 270 milijardi dolara, a za skupe satove i nakit još 100 milijardi dolara, dok industrija luksuznih kola “odnosi” više od 250 milijardi eura prosječno svake godine, prenosi internet portal Inautonews.

Jan Robertson, šef odsjeka prodaje i marketinga kompanije BMW, izjavio je da je donekle iznenađujuće da automobili imaju takav udio na svjetskom tržištu luksuzne robe.

“Namjeravamo postići novi rekord u prodaji vozila i zarade, prije isplate poreza, u 2012. godini. Povećali smo naše proizvodne kapacitete u Kini, SAD-u, Južnoj Africi i Indiji i istovremeno procjenjujemo moguće otvaranje proizvodnih centara i na ostalim tržištima zemlja koje imaju visoke stope privrednog rasta”, izjavio je izvršni direktor BMW-a Norbert Reithofer.

Na putovanja i za luksuzne hotele godišnje se izdvoji 270 milijardi dolara, za satove i nakit 100 milijardi dolara, a luksuzni automobili 250 milijardi eura. 

On je dodao da njemački BMW toj trci daje značajan doprinos.

BMW je sasvim siguran u njegovu lidersku poziciju kao najbolje prodavani proizvođač premium automobila na svijetu.

Kompanija planira dostići prodaju veću od dva miliona vozila u 2016. godini, umjesto 2020. godine, kako je to bilo ranije planirano.
Volkswagenova (VW) filijala Audi također je početkom ovog mjeseca podigla planirani cilj prodaje, naglašavajući da namjerava dostići isporuku 1,5 miliona vozila prije 2015. godine.

Dva auto-giganta, BMW i Audi, najveću prodaju luksuznih kola obezbjeđuju na tržištima u usponu, kao što su Kina, Indija i Rusija.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO