Profit Metroa manji za četvrtinu

Metro planira isplatiti dividende od 1,35 eura po akciji

Njemački trgovinski gigant Metro je objavio oštar pad neto profita u 2011. godini, jer je dužnička kriza u eurozoni nepovoljno utjecala na potrošačko povjerenje, i saopćio da ga u 2012. godini očekuje teško okruženje.

U saopćenju se navodi da je profit ove kompanije smanjen 25,7 posto, na 631 miliona eura u 2011. godini, prenosi AFP.

Čist profit, prije obračuna kamata i poreza, pao je 1,8 posto, na 2,372 milijardi eura, uslijed pada prodaje od 0,2 posto, na 66,7 milijardi eura.

“Suverena dužnička kriza, visoka stopa nezaposlenosti i programi mjera štednje u mnogim evropskim zemljama su doveli do potrošačke uzdržanosti od kupovine”, rekao je izvršni direktor ovog trgovinskog lanca Olaf Koch.

“Makroekonomski uslovi u mnogim zemljama su se vidno pogoršali u poređenju sa 2010. godinom. Uprkos tome, uspjeli smo održati prodaju i čist profit gotovo na istim nivoima kao i prtehodnom godinom”, dodao je on.

Suverena dužnička kriza, visoka stopa nezaposlenosti i programi mjera štednje u mnogim evropskim zemljama su doveli do potrošačke uzdržanosti od kupovine.

Kao rezultat toga, Metro planira isplatiti dividende od 1,35 eura po akciji.

Metro predviđa da će “izuzetno teška ekonomska situacija i usporavanje rasta cijena u 2012. godini vjerovatno imati negativan utjecaj na prodaju”.

Prihodi će također “biti pogođeni teškom ekonomskom situacijom,” ali se očekuje da će čist profit “otprilike odgovarati” nivou iz 2011. godine.

Ipak se “očekuje da prodaja poraste u 2013. godini”, navodi se u saopćenju Metroa.

Izvor: Agencije


Povezane

Najveća evropska ekonomija je izvezla u novembru robu u vrijednosti 90,7 milijardi eura, što je 2,5 posto više nego u oktobru.

09 Jan 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO