Njemačka odobrila veći budžetski deficit

Njemačka će ove godine uplatiti 8,7 milijardi eura u fond poznat kao Evropski stabilizacioni mehanizam (Reuters)

Njemačka vlada je u srijedu odobrila veći od očekivanog budžetski deficit za tekuću godinu, uzevši u obzir povećani doprinos Berlina evropskom fondu za spas.

Berlin je prvobitno za 2012. godinu planirao budžetski deficit, razliku između državnih prihoda i rashoda, od 26 milijardi eura, dok je revidirana cifra znatno veća i iznosi 34,8 milijardi eura, nakon što su evropski lideri odlučili trajni fond za spas oformiti i pokrenuti ranije nego što je planirano, prenosi AFP.

To znači da će Njemačka ove godine uplatiti 8,7 milijardi eura u fond poznat kao Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), čime će njen ukupni doprinos biti povećan na 22 milijarde eura.

Vlada je također odobrila preliminarni nacrt budžeta za 2013. godinu, u okviru kog je planirano smanjenje javnog deficita na 19,6 milijardi eura sljedeće godine, da bi do 2016. godine budžet bio uravnotežen.

Izvor: Agencije


Povezane

Kada je pokušaj ujedinjenja njujorške i njemačke berze neslavno propao, akteri ovog spajanja su tiho i bez mnogo komentara nestali sa scene. Međutim, ispostavilo se da Deutsche berza neće tako lako preći preko zabrane Evropske komisije, koja je stopirala spajanje vrijedno devet milijardi dolara te je odlučila da podnesu tužbu. Evropsko povjerenstvo blokiralo je spajanje […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO