Google plus gubi trku s konkurencijom

Google Plus nije uspio ugroziti popularnost Facebooka (EPA)

Korisnici društvene mreže Google plus provodili su na njoj samo 3,3 minuta mjesečno u periodu od septembra 2011. do januara 2012. godine, što je lošije i od Myspacea, koji ima 27 miliona korisnika manje, pokazuju analitički podaci kompanije Comscore.

Radi poređenja, korisnici su u prosjeku na Facebooku provodili pet do šest sati u istom tom periodu, piše Wall street Journal.

Googleov portparol je izjavio da analize koje prave istraživačke kompanije ne daju potpunu sliku.

Google posmatra ovaj servis ne kao poseban web-site, nego kao mogućnost za produbljivanje svog odnosa sa milijardama postojećih korisnika koji su već privrženi našim servisima, poput pretraživanja Interneta, Youtubea, androida i ostalih. Kada se mjerenja vrše na ovakav način, angažman korisnika je ogroman”, izjavio je portparol.

Jedinstvene opcije Googlea

Comscore je u svom izvještaju uvažio samo posjete sa ličnih kompjutera, a ne i sa mobilnih uređaja. Da su u analizu uključene i ove posjete, situacija bi bila još lošija po Google, jer Facebook ima armiju redovnih korisnika koji se logiraju sa mobilnih platformi.

Problem sa kojim se suočava Google plus jeste taj što korisnici ne žele da grade listu kontakata ispočetka na drugoj društvenoj mreži. Iako Google plus posjeduje neke jedinstvene opcije, poput “krugova” i “druženja”, analitičari i korisnici smatraju da servis nije dovoljno poseban da bi ih odvukao sa Facebooka.

“Trenutno niko ne želi još jednu društvenu mrežu”, izjavio je Brian Solis, analitičar društvenih medija u firmi Altimetar. On je dodao da oni koji već koriste Facebook nisu od Googlea dobili dovoljno dobro objašnjenje zašto je Google plus bolji.

“Google ulaže novac u reklamiranje na Internetu, u magazinima, dnevnim listovima i televizijama, ali to možda neće biti dovoljno. Google će morati da zaoštri borbu i objasni zašto je Google plus bolji od konkurencije. Do tada, Googleova društvena mreže neće lako privlačiti korisnike, uprkos zabavnim sadržajima koje nudi”, zaključuje Wall Street Journal.

Izvor: Agencije