Apple najavio historijsku isplatu dividende

Appleovo saopćenje dolazi sedmicu nakon predstavljanja treće generacije iPada (Reuters)

Američki tehnološki gigant Apple u ponedjeljak je objavio da će raspoloživih gotovo 98 milijardi dolara gotovine iskoristiti za isplatu dividende dioničarima i otkup dijela vlastitih dionica.

Najvrijednija kompanija na svijetu najavila je tako isplatu tromjesečne dividende u iznosu od 2,65 dolara po dionici, počevši od jula, stoji u Appleovom saopćenju.

Apple također namjerava otkupiti vlastite dionice u iznosu do deset milijardi dolara, u sklopu programa otkupa koji će pokrenuti u idućoj fiskalnoj godini, sa početkom 30. septembra.

Velike investicije

Već krajem aprila prošle godina Apple, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 546 milijardi dolara, je otkrio da raspolaže gotovinom u iznosu od 97,6 milijardi dolara.

Očekuje se da će u iduće tri godine iskoristiti iznos od 45 milijardi dolara.

“Dio novca upotrijebili smo za velike investicije u naše poslovanje kroz pojačana istraživanja i razvoj, akvizicije, otvaranje novih trgovina, strateške predujmove i kapitalna izdvajanja u našem lancu opskrbe, te za izgradnju naše infrastrukture. Više svega toga može se očekivati u budućnosti. Čak i uz ta ulaganja možemo sačuvati potrebne rezerve za strateške prilike i raspolagati izdašnim iznosima za vođenje poslovanja. Stoga ćemo započeti s isplatom dividende i programom otkupa dionica”, kazao je izvršni direktor Applea Tim Cook.

Riječ je o prvoj isplati dividende od 1995., prije nego što se Steve Jobs vratio na poziciju izvršnog direktora kompanije i lansirao niz najprodavanijih proizvoda, uključujući iPod, iPhone i iPad.

Jobs, jedan od utemeljitelja Applea, koji je preminuo u oktobru prošle godine, dugo se opirao zahtjevima da se dio novca isplati dioničarima.

U 1996. Apple je poslovao s neto gubitkom od 816 miliona dolara.

Rast Applea ograničen je samo inovacijama. Investitori očekuju da će kompanija rasti dok god bude pravila proizvode koje potrošači žele.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Novi uređaj karakterišu odličan ekran, jak procesor, 4G veza sa internetom i baterija koja može raditi 10 sati. Prodaja po početnoj cijeni od 499 USD počinje 16.marta.

Published On 07 Mar 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO