Udesetostručene kineske vanjske investicije

Kineski energetski gigant State Grid Corporation nedavno je postao vlasnik 25 posto Portugalske elekrodistribucije (ecw.com)

Kineske investicije u inostranstvu su prošle godine dostigle 68 milijardi dolara i u proteklih deset godina su udesetostručene, pri čemu su zemlje Evropske unije (EU), uprkos dužničkoj krizi, postale omiljena destinacija ulagača iz te azijske zemlje.

Iako je dužnička kriza Grčke oslabila čitavu Evropu, uključujući i nekoliko svjetskih privatnih kompanija, interes Kine za Stari kontinent ne jenjava.

Prošle godine Kinezi su kupovali najveći broj firmi u zemljama EU, čiji je udio dostigao 34 posto u ukupnim stranim investicijama.

Kineske investicije u Evropu su pri tome, uprkos velikim finansijskim potresima, povećane 155 posto.

Kinezi pokušavaju prisustvo u Evropi osnažiti direktnim investiranjem u proizvodnju.

Kineske firme potrošile su za kupovinu preduzeća u Evropi 10,4 milijardi dolara, u Aziji 8,2 milijardi dolara, a u Sjevernoj Americi 6,4 milijardi dolara.

Investiranje Kine u EU nastavlja se ubrzanim tempom i u ovoj godini – u Portugalu u elektoprovodni sektor, u Norveškoj u hemijsku industriju i u Njemačkoj u mašinsku industriju.

Injekcija od 30 milijardi

Prošlog mjeseca kompanija Shandong Heavy Investment kupila je 75 posto italijanske firme Feretti, koja se bavi proizvodnjom luksuznih jahti.

Kineski energetski gigant State Grid Corporation nedavno je postao vlasnik 25 posto Portugalske elekrodistribucije, dok se krajem januara industrijski gigant za proizvodnju mašina i alata Sany “dočepao” ugledne njemačke firme Putzmeister.

Kineska investiciona korporacija (CIC), državni investicioni fond, dobila je prošle godine od vlade Kine injekciju kapitala od 30 milijardi dolara, čime su povećane njene mogućnosti za investiranje u evropske aktive, objavili su kineski državni mediji.

CIC je osnovan 2007. godine radi investiranja dijela ogromnih kineskih deviznih rezervi, najvećih na svijetu, koje su prošle godine iznosile 3.200 milijardi dolara, u inostrane aktive.

Kinezi pokušavaju prisustvo u Evropi osnažiti direktnim investiranjem u proizvodnju.

Dobro organizirana ofanziva

Tako je kineski konstruktor automobila Great Vol nedavno potvrdio dolazak u Bugarsku, gdje će uložiti 80 miliona eura u fabriku Bahovitsa, koja će proizvoditi 50.000 automobila godišnje, s ciljem da se proširi na evropsko tržište, uz istovremeno izbjegavanje carine.

Kineska ofanziva na Evropu je dobro organizirana.

Peking se neće ograničiti na ulogu ‘svjetske radionce’, već će svoju privredu zasnivati prije svega na izvozu.

Ona je u skladu s novom ekonomskom strategijom, koju je velikim dijelom razotkrio premijer Wen Jiabao, ističući da se Peking neće ograničiti na ulogu “svjetske radionce”, već da će svoju privredu zasnivati prije svega na izvozu.

“Kineska preduzeća žele izbrisati dosadašnju sliku o sebi kao proizvođaču nekvalitetne robe. Ona sada, prije svega, rade na poboljšanju kvaliteta robe i dislokaciji svojih pogona u Evropu”, objašnjava francuski ekonomista Sologniack Lecompte.

“Kinezi su shvatili da evropska kriza predstavlja dobru priliku za ulaganje. Evropljani posjeduju više aduta: obučenu radnu snagu, visoke tehnologije i jaku kupovnu moć”, zaključio je Lecompte.

Izvor: Agencije


Povezane

Kina kontrolira 95 posto globalnih zaliha metala rijetke zemlje, a trgovinske partnere razljutila je ograničavanjem izvoza tih vrijednih minerala.

Published On 13 Mar 2012

Ekonomski rast je u opasnosti od iznenadnog usporavanja, što bi moglo izazvati veliku krizu u drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Published On 23 Feb 2012

Kineska investiciona korporacija dobila je od vlade Kine injekciju kapitala od 30 milijardi dolara, čime su povećane njegove mogućnosti za investiranje u evropske aktive.

Published On 06 Mar 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO