Rast prodaje ultrabook prenosnih računara

MacBook Air - najtanji i najlakši ultrabook računar današnjice (EPA)

Isporuke personalnih računara (PC) u svijetu mogle bi se uvećati u 2012. godini za 4,4 posto u poređenju s prošlom godinom, na 368 miliona komada, prognozira istraživačka organizacija Gartner. 

Značajniji rast se očekuje do kraja 2013. godine, kada bi plasman ovih računara mogao premašiti 400 miliona, objavljeno je na Internet stranici Finmarket.ru.

Direktor istraživanja Ranjit Atwal je rekao da će ove godine prodaja PC-a ostati na slabom nivou, pošto to tržište pokušava osigurati inovacije koje potrošači žele imati u svojim uređajima.

Osnovno pitanje je da li će Windows 8 i ultrabook (tanki i lagani prenosni računari) imati dostojnu ponudu na tržištu i osigurati uspjeh.

Značajniji rast se očekuje do kraja 2013. godine, kada bi plasman ovih računara mogao premašiti 400 miliona.

Prema prognozama Gartnera, najaktivnija tražnja ultrabookova bit će zabilježena krajem druge polovine ove godine.

Atwal je napomenuo da će proizvođači PC-a imati veliku konkurenciju u novim multimedijskim tablet računarima, kao i novim iPadima.

Najveći rast tražnje PC-a osigurat će zemlje u razvoju, smatra ovaj ekspert.

“Mogućnosti kao što su elektronska pošta, socijalne mreže i internet, koje su se ranije mogle koristiti samo u kompjuterima, sada su dostupne i tablet računarima i pametnim telefonima, što te uređaje čini vrednijim i privlačnijim. Kupci će se odlučivati za uređaj koji će izvršavati određene funkcije efikasnije, interesantnije i jednostavnije”, zaključio je Atwal.

Izvor: Agencije