MMF Grčkoj daje novih 28 milijardi eura

Lagarde: O sumi će se raspravljati u četvrtak, na sastanku administrativnog savjeta MMF-a (Reuters)
Lagarde: O sumi će se raspravljati u četvrtak, na sastanku administrativnog savjeta MMF-a (Reuters)

Direkcija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) će predložiti zemljama članicama te institucije dodjelu nove pozajmice Grčkoj, saopćila je generalna direktorica MMF Christine Lagarde.

Radi se, kako je navela direktorica Lagarde, o sumi od 28 milijardi eura.

O toj sumi će se raspravljati u četvrtak, na sastanku administrativnog savjeta MMF-a, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Suma je veća od dosad planirane 23 milijarde eura.

Lagarde je istakla da se radi o važnom koraku koji će, između ostalog, u velikoj mjeri smanjiti grčke srednjoročne finansijske potrebe.

 

Odblokiran zajam

Izjava Lagarde je uslijedila pošto je zvanična Atina je u petak saopćila da je postigla historijski važan dogovor sa privatnim kreditorima o zamjeni svojih državnih obveznica za one sa dvostruko nižom vrijednošću.

Sporazum su dobrovoljno prihvatili vlasnici 172 milijarde eura vrijednih grčkih obveznica.

U petak su također ministri finansija članica eurozone, poslije djelimičnog otpisa grčkog duga, odblokirali toj zemlji zajam u iznosu od 35,5 milijardi eura, dok će ostatak sredstava iz drugog paketa pomoći biti isplaćen sljedeće sedmice, izjavio je njemački ministar finansija Wolfgang Soible nakon telefonske konferencije sa kolegama iz zone eura.

Ostatak sredstava, od 94,5 milijardi eura, vjerovatno će biti isplaćen sljedeće sedmice, kad budu ispunjeni “zvanični uvjeti”, što nije u pitanju, naveo je Wolfgang Soible.
EU i MMF treba da daju drugi paket pomoći Grčkoj vrijedan 130 milijardi eura.

Grčka je u proljeće 2010. dobila od EU i MMF prvi, 110 milijardi eura vrijedan paket pomoći.

Grčki dug je prije sporazuma o otpisu sa privatnim povjeriocima iznosio 368 milijardi eura.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Grčka je uspjela da se dogovori o dosad nezabilježeno ogromnom otpisu duga i to s privatnim vlasnicima obveznica. Pristankom da ih zamjene za nove, s dužim rokom otplate, odriču se 53 posto svog novca. Grčka se riješila više od 100 milijardi eura duga kako bi dobila evropsku pomoć i zadužila se s njenih 130 milijardi […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO