Mitsubishi zatvara tvornicu u Evropi

Mitsubishi proizvodi u fabrici NedCar, sa sjedištem u Bornu, u Holandiji (AFP)

Japanski Mitsubishi u ponedjeljak je saopćio da će zaustaviti proizvodnju automobila u Evropi do kraja 2012. godine, zbog nepovoljnih uvjeta poslovanja na dugovima pogođenom kontinentu i nedovoljnog korištenja kapaciteta, najavljujući prebacivanje montaže kola na tržišta zemalja u usponu.

Bit će to prvo povlačenje iz Evrope jednog poznatog japanskog proizvođača automobila, tvrde lokalni mediji, navodeći da Mitsubishi planira premjestiti proizvodnju u zemlje s visokom stopom rasta i tražnjom.

Kompanija je potvrdila da će nastaviti prodavati vozila svoje robne marke u Evropi, koja će dopremati iz fabrika u Japanu i sa Tajlanda.

O sudbini radnika kompanija će pregovarati sa sindikatima i vladom Holandije, navodi se u saopćenju japanske firme i ističe da kompanija za sada ne vidi da postoje uvjeti za poslovanje s profitom u Evropi.

Zaposleno 1.500 radnika

Mitsubishi proizvodi manji kompaktni automobil “colt” i sportsko-terenska vozila “outlander” u fabrici NedCar, filijali koja se nalazi u kompletnom vlasništvu japanske kompanije, sa sjedištem u Bornu, u Holandiji, u kojoj je zaposleno oko 1.500 radnika.

Veliki proizvođač automobila procjenjuje da će na evropskim poslovima pretrpjeti gubitak od 287 miliona dolara u fiskalnoj godini koja se završava u martu, zbog smanjene prodaje u periodu privredne neizvjesnosti i dužničke krize.

Pogon NedCar počeo je raditi kao zajedničko preduzeće sa švedskim auto-gigantom Volvo, ali je 2001. prešao kompletno u ruke Mitsubishija.

Kompanija je potvrdila da će nastaviti prodavati vozila svoje robne marke u Evropi, koja će dopremati iz fabrika u Japanu i sa Tajlanda.

Mitsubishi još nije odlučio kakva će biti sudbina fabrike NedCar, ali ima više opcija, od kojih je jedna da se nađe zainteresirana kompanija koja će preuzeti taj pogon kako bi se izbjegli otkazi.

Ciljevi kompanije

Proizvodnja u fabrici NedCar, koja je osnovana 1991. godine, drastično je smanjena na oko 47.000 jedinica, što je ispod kapaciteta koji se na godišnjem nivou u normalnim okolnostima kreću do 200.000.

Manja montaža kola bila je jedan od razloga za gomilanje gubitaka.

Pogon NedCar počeo je raditi kao zajedničko preduzeće sa švedskim auto-gigantom Volvo, ali je 2001. godine prešao kompletno u ruke Mitsubishija.

Cilj je Mitsubishija da poveća proizvodnju u Kini, Rusiji i na drugim tržištima u usponu koja bilježe visoke stope rasta prodaje, a plan je da krene i s montažom novih manjih kola u fabrici na Tajlandu ovog proljeća, odakle će se vozila izvoziti, a prodavat će se i u Japanu.

Izvor: Agencije