Appleu 75 posto profita industrije mobitela

Kompanija Apple je u četvrtom tromjesečju 2011. godine obezbijedila oko 75 posto ukupnog profita svjetske industrije mobilnih telefona, iako je u tom periodu na tržište lanisrala samo devet posto aparata, proizlazi iz istraživanja analitičke kompanije Asymo.

Ovakav uspjeh Apple je ostvario zahvaljujući popularnosti smartphonea (pametni telefon) i-Phone, koji se prodaje uz mnogo veću maržu od budžetskih telefona i smartphonea.

U četvrtom kvartalu prošle godine kompanija je ostvarila novi rekord, prodavši više od 37 miliona i-Phonea, što joj je donijelo liderske pozicije među poroizvođačima smartphonea.

Od pojave i-Phonea prve generacije 2007. godine, američka kompanija je plasirala više od 183 miliona ovih aparata.

Iako Nokia ostaje jedan od najvećih proizvođača telefona, u ukupnoj zaradi tržišta u četvtom kvartalu učestvovala je sa samo 1,8 posto.

Najveći konkurent Applea, južnokorejski proizvođač Samsung, u profitu tržišta mobilnih telefona je učestvovao sa samo 16 posto.

Na taj način čak 91 posto zarade od prodaje telefona u svijetu ostvaruju samo dvije kompanije.

Ne tako davno stub industrije mobilnih telefona bila je finska kompanija Nokia, koja je 2007. godine ostvarivala oko 60 posto zarade u industriji mobilnih telefona, ali je za samo četiri godine došlo do radikalnih promjena.

Iako Nokia ostaje jedan od najvećih proizvođača telefona, u ukupnoj zaradi tržišta u četvtom kvartalu učestvovala je sa samo 1,8 posto.

Prema podacima analitičke kompanije IDC, u četvrtom kvartalu 2011. godine porizvođači su na tržište lansirali 427,4 miliona mobilnih telefona i smartphonea.

Izvor: Agencije