Arcelor Mittal najavljuje velika otpuštanja

U Španiji, gdje Arcelor Mittal zapošljava oko 11.000 ljudi, izbili su protesti prošlog mjeseca zbog zatvaranja čeličane u Madridu (AFP)

Najveći svjetski proizvođač čelika Arcelor Mittal planira, u okviru plana smanjenja broja zaposlenih širom Evrope, do kraja 2012. godine u Poljskoj otpusti više od 1.000 radnika, saopćeno je iz kompanije.

Nakon zatvaranja fabrika u Belgiji, Španiji i Češkoj, vodeći proizvođač čelika planom restrukturacije predviđa prijevremeni odlazak u penziju kao i otpuštanje radnika, što će biti težak udarac za Poljsku, u kojoj je ova kompanija od dolaska 2004. godine vršila velika ulaganja.

“Kompanija Arcelor Mittal Polska planira u 2012. godini u svojih sedam fabrika smanjiti broj radnika sa 12.300 koliko, je bilo na kraju 2011. godine, na 11.300”, portvrdila je Silwia Winiarek, glasnogovornica kompanije.

Ona je dodala da ogranak ove kompanije u Poljskoj otpustiti oko 300 privremeno zaposlenih ili radnika koji su u toku godine anagažirani iz spoljnih kompanija.

Arcelor Mittal je krajem septembra prošle godine imao oko 265.000 zaposlenih širom svijeta.

Predstavnici sindikata u Arcelor Mitatlu Polska ukazali su da će ove godine skoro 1.500 radnika u ovoj kompaniji ostati bez posla.

Ovaj globalni čelični gigant najavio je ukidanje radnih mjesta nakon što je prošlog mjeseca 630 radnika, odnosno oko 10 posto zaposlenih u Češkoj filijali u gradu Ostrava, prihvatilo da napusti komaniju uz dobrovoljni program otpremnine.

U Španiji, gdje Arcelor Mittal zapošljava oko 11.000 ljudi, izbili su protesti prošlog mjeseca zbog zatvaranja čeličane u Madridu, koja zapošljava više od 300 radnika.

Kompanija je također najavila zatvaranja pogona u Belgiji i Luksemburgu.

Arcelor Mittal je krajem septembra prošle godine imao oko 265.000 zaposlenih širom svijeta.

Izvor: Agencije