Slovenska privreda skliznula u recesiju

U čitavoj 2011. godini je zabilježen negativan ekonomski rast od 0,2 posto (Reuters)

Slovenska privreda je u posljednjem kvartalu 2011. godine pala u recesiju, budući da njen bruto društveni proizvod (BDP) bilježi pad dva tromjesečja zaredom, pokazali su zvanični podaci.

U saopćenju slovenskog zavoda za statistiku se navodi da je sezonski prilagođen BDP u četvrtom kvartalu pao 0,7 posto na tromjesečnom nivou, poslije pada iz trećeg kvartala od 0,4 posto, prenosi AFP.

Slovenija je u posljednje vrijeme je pretrpjela sniženje kreditnog rejtinga za nekoliko stepeni, uslijed zabrinutosti za stanje njenih javnih finansija i usporenja privrednog rasta.

Podaci su također pokazali da je sezonski neprilagođeni BDP u tri mjeseca zaključno s decembrom pao 2,8 posto na godišnjem nivou, poslije pada iz prethodnog kvartala od 0,5 posto.

U čitavoj 2011. godini je zabilježen negativan ekonomski rast od 0,2 posto.

Ti loši rezultati su uglavnom posljedica naglog usporenja rasta izvoza na tri posto u četvrtom tromjesečju sa 5,5 posto iz trećeg, 8,3 posto iz drugog i 10,9 posto iz prvog kvartala.

Slovenija, koja je 2007. godine postala članica eurozone i do tada je ostvarivala značajan rast BDP-a, u posljednje vrijeme je pretrpjela sniženje kreditnog rejtinga za nekoliko stepeni, uslijed zabrinutosti za stanje njenih javnih finansija i usporenja privrednog rasta.

Izvor: Agencije