GM i PSA udružuju snage

Dvije kompanije nastoje pronaći efikasan način koji će ih učiniti konkurentnijim na evropskom automobilskom tržištu (AFP)

Američki auto-gigant General Motors (GM) i francuska posrnula alijansa Peugeot-Citroen (PSA) postigli su dogovor o udruživanju snaga, odnosno o zajedničkom razvijajanju dijelova i motora za vozila koja bi se prodavala pod njihovim robnim markama.

GM će preuzeti sedmoprocentno učesće u Pegeoutu, saopćile su kompanije.

Peugeot planira prodaju novih akcija postojećim investitorima u iznosu od oko milijardu eura, što je značajna suma za auto-kompaniju čija se trenutna tržišna vrednost kreće oko 3,6 milijardi eura.

General Motors će preuzeti sedmoprocentno učesće u Pegeoutu.

Ove dvije kompanije nastoje pronaći efikasan način koji će ih učiniti konkurentnijim na evropskom automobilskom tržištu.

Poslovanje GM-a u Evropi je prošle godine zabilježilo gubitak od oko 700 miliona eura i kompanija je saopćila da je odlučna da to preokrene.

Izvor: Agencije


Povezane

U 2011. godini je američki proizvođač automobila zaradio 7,6 milijardi dolara, a najveći dio donijelo je tržište Sjeverne Amerike.

Published On 16 Feb 2012

Otkrivena tehnička greška na modelima ‘ford freestar’, ‘mercury monterey’ i ‘ford escape’ koja može da izazove požar ili gubitak snage motora.

Published On 12 Jan 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO