Eurozona strahuje od kreditne krize

Takozvani indikator M3 je prošlog mjeseca porastao na 2,5 posto, nakon što je u decembru usporio na 1,5 posto (Reuters)

Strepnja od kreditne krize u eurozoni se intenzivirala, nakon što su objavljeni podaci koji pokazuju da je kreditiranje privatnog sektora od strane banaka i dalje slabo, uprkos injekcijama likvidnosti Evropske centralne banke (ECB) u do sada rekordnom iznosu.

ECB je saopćila da se u januaru rast kreditiranja privatnog sektora tek neznatno ubrzao na 1,1 posto, sa jedan posto iz prethodnog mjeseca, prenosi AFP.

Stotine banaka iz članica zone eura su tako pozajmile gotovo 500 milijardi eura, a za kraj sedmice je u planu i druga aukcija te jeftine gotovine.

Ta centralna banka zone eura je u decembru pokrenula svoju do sada najdužu operaciju povećanja likvidnosti, baš zato da bi spriječila kreditnu krizu u 17 zemalja koje kao valutu koriste euro, pa je bankama iz eurozone odobrila trogodišnje kredite u iznosu koje su tražile, a po veoma niskim kamatnim stopama.

Stotine banaka iz članica zone eura su tako pozajmile gotovo 500 milijardi eura, a za kraj sedmice je u planu i druga aukcija te jeftine gotovine.

Međutim, analitičari uglavnom smatraju da banke jednostavno skupljaju gotov novac, umjesto da ga dalje prosljeđuju u vidu kredita kompanijama i domaćinstvima, kao što se nadala ECB.

Ubrzan rast ponude novca

Od kad je počela s injekcijama likvidnosti, ECB registrira da banke iz eurozone svaki dan polažu rekordan iznos jednodnevnih depozita u tu centralnu banku, što u normalna vremena obično izbjegavaju raditi, s obzirom na nižu kamatnu stopu u odnosu na onu koju bi dobili kad bi ta sredstva pozajmili drugim bankama.

Budući da je dužnička kriza u eurozoni izazvala manjak povjerenja među bankama, one su sada sklonije tome da polažu depozite kod bezbjedne ECB, nego da kreditiraju druge banke u eurozoni.

ECB je također saopćila da se rast ponude novca u zoni eura, što predstavlja ključni indikator tražnje u privredi, ubrzao u januaru, nakon što je tokom prethodna tri mjeseca usporavao.

Taj takozvani indikator M3 je prošlog mjeseca porastao na 2,5 posto, nakon što je u decembru usporio na 1,5 posto.

ECB smatra indikator M3 ključnim pokazateljem inflatornih pritisaka i na osnovu njega određuje visinu kamatnih stopa.

Novačna masa M3 po teoriji obuhvata, osim likvidnih sredstava i sredstva rezervi, sredstva za doznake inostranstvu, sredstva za pokriće akreditiva i ostale ogranične depozite.

Izvor: Agencije