Njemačka: Javni deficit jedan posto BDP-a

Njemački ministar ekonomija Rainer Bruederle: Deficit, koji predstavlja razliku između budžetskih prihoda i rashoda, iznosio je 25,3 milijarde eura (AP)

Njemačka, najveća evropska ekonomija, smanjila je svoj javni deficit na jedan posto bruto društvenog proizvoda (BDP) u 2011. sa 4,3 posto iz 2010. godine, pokazuju konačni zvanični podaci njemačkog zavoda za statistiku Destatis.

Članice eurozone ne smiju premašiti nivo deficita od tri posto BDP-a.

Posljednji put kada je njemački deficit bio ispod te granice bilo je 2008. godine, kada je iznosio samo 0,1 posto, navodi se u saopćenju, prenosi AFP.

Prihodi su prošle godine iznosili 1.148 milijardi eura, dok su troškovi bili 1.173 milijarde eura.

Deficit, koji predstavlja razliku između budžetskih prihoda i rashoda, iznosio je 25,3 milijarde eura prema ukupnom BDP-u od 2.570 milijardi eura.

Prihodi su prošle godine iznosili 1.148 milijardi eura, dok su troškovi bili 1.173 milijarde eura.

Iako su federalna vlada i regionalne vlasti 16 njemačkih država prošle godine imale veće rashode od prihoda, gradske vlasti su završile godinu sa skromnim budžetskim suficitom.

Sistem socijalne zaštite je, također, ostvario svoj najveći budžetski suficit od ujedinjenja Njemačke 1991. godine, zahvaljujući povoljnoj situaciji na tržištima rada, navodi se u saopćenju Destatisa.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO