Proizvodnja čelika u svijetu manja 7,8 posto

Povlačenjem CMC-a iz Siska 916 radnika dobilo je otkaze (AFP)

Svjetska proizvodnja čelika smanjena je u januaru 7,8 posto, dok je u Kini, koja je najveći proizvođač čelika, pala oko 13 posto, saopćilo je Svjetsko udruženje za čelik.

Razlog smanjenja produkcije čelika je pad tražnje industrijskih sektora, budući da je ekonomski razvoj i dalje nesiguran, prenosi Reuters.

U januaru je u svijetu proizvedeno 117 miliona tona čelika, što u poređenju s januarom 2011. godine predstavlja pad od 7,8 posto.

Kina je proizvela ukupno 52,1 miliona tona.

U januaru je u svijetu proizvedeno 117 miliona tona čelika, što u poređenju s januarom 2011. godine predstavlja pad od 7,8 posto.

Industrija je prošle godine očekivala da će potražnja naglo rasti.

Iako se ova godina za sada ne pokazuje kao izričito prijeteća, tražnja u nekim industrijskim granama je relativno slaba, rekao je analitičar za sektor čelika i gvožđa Colin Hamilton.

Proizvodnja čelika u Japanu, drugom najvećem proizvođaču te sirovine, pala je na godišnjem nivou 10,6 posto, na 8,6 miliona tona.

Kriza u regionu

Prošle godine produkciju čelika u Japanu snažno je pogodila konkurencija iz ostalih azijskih zemalja, kao i slabija domaća potražnja, što je posljedica preseljenja nekih japanskih firmi u jeftinije zemlje.

Situaciju je dodatno pogoršao jak japanski jen, koji komplicira život japanskim izvoznicima.

Željezara Sisak u Hrvatskoj u decembru 2011. godine zatvorila je vrata i 916 radnika dobilo je otkaze.

Nekoliko željezara u regionu u protekloj godini nalazi se u velikim problemima.

Željezara Sisak u Hrvatskoj u decembru 2011. godine zatvorila je vrata i 916 radnika dobilo je otkaze.

Bivši radnici fabrike koja je bila u vlasništvu američkog CMC-a završili su na zavodu za zapošljavanje.

Proizvodnja u Željezari Sisak je ugašena.

Za sada nema najava da se neki kupac zainteresirao za pogon Željezare.

Gašenje proizvodnje težak je udarac za Sisak i cijelu regiju.

Tender u Nikšiću

U Nikšiću je 21. februara raspisan novi oglas za privatizaciju tamošnje željezare, a početna prodajna cijena je 21 milion eura.

To je drugi oglas za prodaju nikšićke Željezare, čija imovina je prethodno nuđena za 30 miliona eura, ali nije bilo zainteresiranih kupaca.

Iz Željezare u Nikšiću koja se već osam mjeseci nalazi u stečaju, ranije je saopćeno da je cilj četvrte privatizacije da fabrika dobije strateškog partnera.

Posljednji vlasnik je holandska kompanija Montenegro Specialty Steels, koja je napustila Željezaru u proljeće 2011. godine.

Nekadašnji nikšićki gigant, koji je zapošljavao više hiljada radnika, četvrtu privatizaciju dočekat će sa svega 320 radnika.


Vlada Srbije preuzela brigu o radnicima
Železare Smederevo [Tanjug]

Vlada spašava Smederevo

Poslije devet godina rada u Srbiji, američka multinacionalna kompanija US Steel se u potpunosti povukla iz Smedereva.

Premijer Srbije Mirko Cvetković potpisao je 31. januara s predstavnicima ranijeg vlasnika ugovor o otkupu Železare Smederevo, kojim je Vlada Srbije postala vlasnik te kompanije.

Cvetković je poslije potpisivanja ugovora istakao da Vlada nema namjeru biti vlasnik i upravljač Železare Smederevo, već će u narednom periodu učiniti sve da nađe strateškog partnera i osiguran budućnost za tu fabriku.

Vlada je kupovinom preuzela brigu o 5.400 zaposlenih, ali premijer tvrdi da je opcija preuzimanja Železeare manje loša od zatvaranje te fabrike i dodao da ta mjera ima socijalni karakter, jer čuva radna mjesta i brine o ekonomiji države.

Izvor: Agencije