Kineska fabrika automobila u Bugarskoj

Fabrika će u početku zapošljavati 150 radnika (AFP)

Kineska autokompanija Great Wall Motors otvorila je fabriku na sjeveru Bugarske i time postala prvi kineski pogon za izradu automobila u Evropi.

“Plan firme da izgradi fabriku u Bugarskoj i ovdje proizvodi automobile ima za cilj razvijanje našeg proizvodnog kapaciteta i izvoz tih automobila na evropsko tržište”, rekla je predsjednica i izvršna direktorica kompanije Wang Fengying novinarima u fabrici u blizini sela Bahovica, na sjeveru Bugarske, prenosi AFP.

Očekuje se da će se prvi automobili pojaviti u Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori do kraja 2012. godine.

“Procjenjujemo da ćemo za tri do pet godina imati širok spektar modela proizvedenih ovdje i da će ti automobili biti prodavani u svim evropskim zemljama”, dodala je Wang.

Prodaja u susjednim zemljama

Fabrika, koju je Great Wall izgradio u saradnji s bugarskom firmom Litex Motors, u početku će zapošljavati 150 radnika i godišnje će proizvoditi 4.000 automobila.

Kompanija planira u budućnosti proširiti proizvodnju na 50.000 automobila godišnje, uz 2.000 zaposlenih.

Kineska firma je u oktobru prošle godine u Bugarskoj počela prodaju tri modela koja se sklapaju u Kini, a ponuda lokalno sklopljenih automobila i dalje je glavni prioritet, navela je Wang.


Voleex će biti prvi model sklopljen u Bugarskoj [grandwall.bg]

Nakon nekog vremena, kompanija će pokrenuti prodaju u susjednim zemljama.

Očekuje se da će se prvi automobili pojaviti u Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori do kraja 2012, a ove godine će biti pokrenuti i pregovori o prodaji u Srbiji, naveo je direktor marketinga u firmi Litex motors Ivo Dekov.

Ispunjeni standardi

“Naš dugoročni plan je da, nakon ovog prvog koraka, predstavimo automobile na tržištima ostalih evropskih zemalja”, poručila je Wang, dodajući da je cilj kompanije da prodaje vozila “vrhunskog kvaliteta po razumnim cijenama”.

“Dokazali smo da možemo proizvesti automobil koji ispunjava sve standarde kvaliteta, uključujući najstroža pravila Evropske unije (EU) o sigurnosti”, naveo je izvršni direktor Litex motorsa Ilija Terzijev.

Litex motors je u izgradnju fabrike do sada uložio 28 miliona eura, dok bi ukupna planirana investicija trebalo iznositi od 75 do 80 miliona eura.

Prvi model sklopljen u bugarskoj fabrici je gradski automobil Voleex C10.

Litex motors je u izgradnju fabrike do sada uložio 28 miliona eura, dok bi ukupna planirana investicija trebalo iznositi od 75 do 80 miliona eura, kada postrojenja za zavarivanje i farbanje budu dodani fabrici u naredne dvije do tri godine, naveo je Terzijev.

U međuvremenu će biti pokrenuti razgovori za pronalaženje podizvođača u Bugarskoj, kako bi se neki dijelovi počeli proizvoditi u toj zemlji, umjesto da se uvoze iz Kine, a zatim sklapaju u Bugarskoj, dodao je on.

Izvor: Agencije