Hiljade pred otkazom u American Airlinesu

Smanjenje troškova uključuje i restruktuiranje duga i pozajmica aviona, zaustavljanje letova starijih letjelica i promjene ugovora sa radnicima (Getty Images)

Američka aviokorporacija AMR, matična kompanija American Airlinesa objavila je kako ova firma mora otpustiti 13.000 osoba, u sklopu promjena američkog avioprevoznika pod zaštitom od bankrota.

Thomas W Horton, izvršni direktor AMR Corpa, izjavio je kako se kompanija nada da će postati profitabilna tako što će smanjiti godišnju potrošnju za više od dvije milijarde američkih dolara i povećati prihod za jednu milijardu dolara na godišnjem nivou.

Kompanija planira smanjiti troškove rada za 20 posto, zajedno sa 15 procenata svoje radne snage i uskoro će početi pregovore sa svoja tri veća sindikata.

AMR je u prvih devet mjeseci 2011. godine izgubio 884 miliona dolara, a u utorak je objavljen gubitak u decembru od čak 904 miliona. Od 2001. godine, kompanija je zabilježila gubitak veći od 11 milijardi dolara.

„Iskoristit ćemo proces restruktuiranja kako bi napravili neophodne promjene kako bi se suočili sa izazovima i kapitalizirali na čvrstim temeljima koje smo postavili“, stoji u pismu koje je Horton poslao uposlenim.

Smanjenje troškova

Radnici su se sedmicama pripremali za loše vijest. AMR, American Airlines i filijala za kratke letove American Eagle zatražili su zaštitu od bankrota u novembru.

Horton je mjesec kasnije kazao kako će kompanija izaći iz bankrota sa manje radnika.

On je objavio kako će smanjenje troškova uključiti i restruktuiranje duga i pozajmica aviona, zaustavljanje letova starijih letjelica i promjene ugovora sa radnicima.

Kompanija ima blizu 88.000 radnika, a većinu njih predstavlja sindikat.

Najveća smanjenja pogodit će sektor radnika održavanja (4.600) i upravljanja prtljagom (4.200), objavio je glasnogovornik kompanije Bruce Hicks.

Blizu 2.300 stjuardesa i stjuarda, 1.400 uposlenih u upravi i 400 pilota bi mogli također ostati bez posla.

Ukoliko kompanija i tri sindikata ne dođu do dogovora povodom otkaza, firma će tražiti od sudije za bankrote u New Yorka da nametne promjene radnika.

No, federalni zakon traži da kompanija napravi korektne napore kako bi se proveli pregovori sa radnicima.

Izvor: Agencije