Dionice Facebooka sve bliže izlasku na berzu

Prošle je godine Facebook ostvario prihod od 3,71 milijarde dolara, što je porast od 88 posto u odnosu na godinu ranije (EPA)

Facebook je učinio prvi korak prema otvorenom tržištu početnom javnom ponudom dionica koja bi osnivača ove najpoznatije svjetske društvene mreže Marka Zuckerberga, prema procjenama novinskih agencija, mogla učiniti šestim najbogatijim čovjekom svijeta.

Dionice društvene mreže, pokrenute kao projekt studenata sa Harvarda koja je u osam godina stekla svjetsku popularnost, na tržištu bi se trebale naći sredinom godine.

Nakon izlaska na berzu vrijednost Facebooka mogla bi dostići i 100 milijardi američkih dolara, ocjenjuje Reuters.

No, neki ulagači strahuju da je kompanija, koja trenutno ima 845 miliona korisnika širom svijeta dosegla vrhunac rasta.

Nova tačka preokreta

Prošle je godine Facebook ostvario prihod od 3,71 milijarde dolara, što je porast od 88 posto u odnosu na godinu ranije, ali ipak na donjoj granici očekivanja. Neto dobit porasla je 65 procenata i dosegla milijardu dolara.

Reuters ističe da je početnom javnom ponudom dionica u srijedu započeo višemjesečni postupak koji će okončati najvećom novčanom transakcijom u Silicijskoj dolini od procvata internetskih tvrtki.

Postupak vode tvrtke Morgan Stanley, Goldman Sachs i JP Morgan, a u posao su uključeni i Bank of America Merrill Lynch, Barclays Capital i Allen & Co.

U pismu priloženom uz poslovnu dokumentaciju, Zuckerberg je istakao kako često govorimo o izumima poput štampe ili televizije, no smatra da je naše društvo danas doseglo novu tačku preokreta.

„Imamo veliku priliku i potrebu povezati sve na svijetu i svakom dati glas kako bi pomogao transformirati društvo za budućnost“, naglasio je osnivač Facebooka čija bi osnovna plata od pola miliona dolara od januara slijedeće godine trebala pasti na jedan dolar.

No, njegovih 1,11 milijardi dionica Facebooka po procjenama s kraja prošle godine, dakle prije izlaska na berzu, vrijede 33 milijarde dolara.

Neiskorišteni potencijal

Catherine Tucker, profesorica marketinga sa Instituta za tehnologiju iz Massachusettsa, kazala je za Al Jazeeru kako je Facebookov potencijal za zaradu od reklamiranja još neiskorišten.

„Glavni način koji oni koriste podatke o prijateljstvima jeste da dostave reklame nečijim prijateljima, no Facebook mora naučiti kako da iskoristi ovu informaciju za reklamiranje“, smatra Tucker.

Patrick Tucker, zamjenik urednika magazina Futurist, rekao je kako Facebook lako može ispuniti traženu vrijednost od pet milijardi dolara.

Velika količina podataka napravljenih na ovoj društvenoj mreži ima „nevjerovatnu vrijednost i prevazilazi novčanu vrijednost“, kazao je, govoreći o vrijednosti kompanije iz društvenih podataka koje mogu koristiti drugim velikim korporacijama.

Novinar Al Jazeere Rob Reynolds, koji se javio iz Los Angelesa, kazao je kako su podaci, dobiveni kroz „sviđanja“ (like) i lične statuse, veoma vrijedni oglašivačima.

Izvor: Al Jazeera i agencije