Kina postaje najveće svjetsko tržište zlata

Zlato za aprilske isporuke je sredinom prošle sedmice završilo trgovanje u New Yorku na 1.728,10 dolara po unci (AFP)

Kina je spremna ove godine postati najveće svjetsko tržište zlata, pošto u toj zemlji raste tražnja za ovim dragocijenim metalom, saopćio je Svjetski savjet za zlato.

Količina kupljenog zlata u Kini porasla je 20 posto u 2011. u odnosu na prethodnu godinu, na 770 tona, navodi se u godišnjem izvještaju Svjetskog savjeta, prenosi agencija AP.

Tako je Kina dospjela na drugo mjesto, odmah poslije Indije, u kojoj je kupljeno 933 tona zlata.

Rast prihoda u Kini, koja je druga najveća svjetska ekonomija, imao je za rezultat povećanu tražnju za zlatnim nakitom i drugim luksuznim predmetima.

Kina je dospjela na drugo mjesto, odmah poslije Indije, u kojoj je kupljeno 933 tona zlata.

Kina je postala najveće svjetsko tržište zlatnog nakita u drugoj polovini 2011. Godine, zahvaljujući rastu tražnje u svakom kvartalu, navodi se u izvještaju Svjetskog savjeta za zlato.

Osiguranje protiv inflacije

Tražnja za zlatom, kao investicijom u obliku poluga i novčića, kao i za upotrebu u elektronici, također bilježi rast u Kini.

Zlato također predstavlja popularnu investiciju i osiguranje protiv inflacije, zbog nepostojanja dovoljno drugih investicionih mogućnosti u najmnogoljudijoj zemlji na svijetu.

U izvještaju Svjetskog savjeta za zlato navodi se da postoji vjerovatnoća da će Kina po prvi put u 2012. godini postati najveće svjetsko tržište zlata.

Cijene zlata su ostvarile rekordni nominalni maksimum od 1.891,90 dolara po unci u augustu 2011. godine, iako su od tada zabilježile pad.

Zlato za aprilske isporuke je sredinom prošle sedmice završilo trgovanje u New Yorku na 1.728,10 dolara po unci.

Izvor: Agencije