Suficit tekućeg računa eurozone u decembru

Podaci ECB su pokazali da je deficit eurozone značajno smanjen tokom prošle godine (AP)

Eurozona je u decembru zabilježila suficit tekućeg računa po prvi put od septembra prošle godine, saopćila je u petak Evropska centralna banka (ECB).

U saopćenju se navodi da je u decembru evidentiran suficit tekućeg računa od dvije milijarde eura, u odnosu na deficit od 0,9 milijardi eura iz prethodnog mjeseca, prenosi AFP.

Bilans plaćanja tekućeg računa, koji ukljućuje uvoz i izvoz dobara i usluga, plus sve druge tekuće transakcije, pomno je praćen indikator sposobnosti jedne zemlje ili oblasti da vrši plaćanja u svijetu i od ključne je važnosti za dugoročno povjerenje investitora i trgovinskih partnera.

Podaci, koji su tradicionalno podložni obimnim revizijama, pokazali su da je deficit eurozone značajno smanjen tokom prošle godine.

U 12 mjeseci, zaključno s decembrom, ukupan deficit tekućeg plaćanja iznosio je 30,6 milijardi eura, ili 0,3 posto bruto društvenog proizvoda (BPD), što je znatno manje u odnosu na prethodnu godinu, kada je godišnji deficit bio 45,7 milijardi eura.

Izvor: Agencije


Povezane

Negativan ekonomski rast zabilježen širom monetarne unije, a Holandija, Italija i Češka Republika već su u recesiji.

Published On 15 Feb 2012

Ta količina svježeg novca je neophodna za spasavanje ugroženih članica ukoliko se želi zaustaviti širenje dužničke krize.

Published On 02 Feb 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO