Najviši nivo nenaplativih kredita u Španiji

Nenaplativa potraživanja španskih banaka najviša u Evropi (EPA)

Iznos nenaplativih kredita španskih banaka dostigao je u decembru 135 milijardi eura, što je najviši nivo od 1994. godine i najnoviji pokazatelj slabosti posrnulog finansijskog sektora Španije, saopćila je centralna banka u Madridu.

U saopćenju se navodi da je vrijednost rizičnih zajmova, uglavnom u građevinskom sektoru, pogođenom pucanjem balona nekretnina 2008. godine, dostigla 135,7 milijardi eura, ili 7,6 posto ukupne aktive banaka, prenosi AFP.

Nenaplativa potraživanja u Španiji rastu u uvjetima ogromne nezaposlenosti.

To je najveći iznos u posljednjih 17 godina, a također je viši od 7,5 posto zabilježenih u novembru 2011. godine i 7,4 posto iz oktobra.


Mariano Rajoy [AFP]

Vrijednost nenaplativih kredita više je nego udvostručena u odnosu na 3,37 posto s kraja 2008. godine, kada je došlo do kolapsa balona nekretnina.

Španske banke predstavljaju veliki izvor zabrinutosti za finansijska tržišta, koja strahuju da bi se dužnička kriza koja je potopila Grčku i zahvatila Italiju mogla proširiti i na Španiju.

Nenaplativa potraživanja u Španiji rastu u uvjetima ogromne nezaposlenosti, koja se u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju opasno približila stopi do 23 posto i najviša je u Evropi.

Vlada u Madridu je već potvrdila da će Španija u tekućem kvartalu ući u recesiju.

Premijer Marijano Rajoy, koji je u decembru stupio na vlast, obećao je daljnju reformu bankarskog sektora, u kojem se od izbijanja finansijske krize 2008. godine vrši obimno restrukturiranje.

Španski parlament je u četvrtak donio zakon koji obavezuje banke da ove godine osiguraju pokriće loših kredita u sektoru nekretnina u iznosu od 52 milijarde eura.

Izvor: Agencije


Povezane

Izvjesne sankcije protiv nove vlade Španije zbog kašnjenja u provođenju strogih mjera štednje pred regionalne izbore idućeg mjeseca.

Published On 14 Feb 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO