Uhapšeni bivši i aktuelni čelnici Olympusa

Kikukawa je podnio ostavku u oktobru prošle godine nakon što je skandal dospio u javnost (Reuters)

Bivši predsjednik japanskog Olympusa Tsuyoshi Kikukawa i još dva izvršna zvaničnika uhapšeni su u okviru istrage o nepravilnostima u vođenju finansija u ovoj kompaniji za proizvodnju fotoaparata i medicinske opreme.

Bivši zvaničnici osumnjičeni su da su prikrivali stvarno stanje finansija i gubitak od 1,7 milijardi američkih dolara u periodu od 20 godina.

Kikukawa je podnio ostavku u oktobru prošle godine, nakon što je skandal dospio u javnost. Olympus je tužio ukupno 19 svojih bivših i sadašnjih zvaničnika, a među uhapšenima su bivši potpredsjednik Hisashi Mori i bivši revizor Hideo Yamada.

Vlasti su također uhapsile i četiri uposlenika velike brokerske kuće, uključujući bivšeg izvršnog direktora Akija Nakagawu, koji su osumnjičeni da su savjetovali Upravu Olympusa o načinima prikrivanja gubitaka.

 „Ovo je prvi konkretan doprinos prevođenju sistema koji je djelovao po neformalnim pravilima u sistem zasnovan na formalnim pravilima i zakonu. Ovo je kraj za Kikukawu i ostale koji su prevarili kompaniju i njene dioničare za milijarde dolara“, izjavio je Kenneth Cookier iz lista Economist.

Vanredni sastanak

Skandal je izbio kada je bivši direktor Michael Woodford izjavio da je otpušten jer je posumnjao u praksu vođenja finansija unutar kompanije.

On je ukazao na isplatu zarada od ukupno 687 miliona dolara finansijskim savjetnicima tokom kupovine britanske kompanije za medicinsku opremu Gyrus.

Zvaničnici Olympusa u početku su odbacivali optužbe, a kasnije su priznali da su prikrivali gubitke u posljednjih 20 godina.

Dionice ove japanske korporacije oslabile su zbog ovog skandala za više od 50 posto na tokijskoj berzi.

Neki od optuženih su i dalje dio rukovodstva Olympusa, a analitičari smatraju da to onemogućava provođenje neophodnih izmjena u firmi.

Kompanija je ranije saopćila da će svi optuženi članovi uprave podnijeti ostavke do marta ili aprila i pozvala dioničare da održe vanredni sastanak radi izbora novih rukovodilaca.

Izvor: Agencije