Snižena projekcija rasta ekonomije eurozone

Najnovije pognoze su na donjoj granici sopstvenih projekcija ECB-a, objavljenih u decembru 2011. godine (AP)

Profesionalni prognozeri koje je anketirala Evropska centralna banka (ECB) snizili su projekciju rasta ekonomije eurozone u ovoj i idućoj godini, saopćila je u četvrtak ECB.

Prema kvartalnom ispitivanju ECB profesionalnih prognozera, ekonomija eurozone će oslabiti 0,1 posto u 2012. i ojačati 1,1 posto u 2013. godini, navedno je u mjesečnom izvještaju ECB-a za februar.


U 2011. eurozona je ostvarila ekonomski rast od 1,5 posto [AP]

Te projekcije su znatno nepovoljnije u odnosu na prethodno ispitivanje iz novembra 2011. godine, kada je u ovoj godini očekivan rast od 0,8 posto i od 1,6 posto u 2013. godini, prenosi AFP.

Najnovije pognoze su također na donjoj granici sopstvenih projekcija ECB-a, objavljenih u decembru 2011. godine.

“Negativnija prognoza je posljedica dodatne fiskalne konsolidacije u mnogim članicama eurozone, daljeg pooštravanja kreditnih uslova, pada povjerenja i generalno višeg nivoa neizvjesnosti”, objasnila je ECB.

Podaci Eurostata, statističke službe Evropske unije (EU), koji su objavljeni u srijedu, pokazuju da je ekonomija eurozone oslabila 0,3 posto u četvrtom kvartalu 2011. godine uslijed suverene dužničke krize, koja je zaustavila rast širom eurozone i jedan broj članica čak gurnula u recesiju.

U čitavoj 2011. godini eurozona je ostvarila ekonomski rast od 1,5 posto, ali je u četvrtom kvartalu zabilježen pad nakon rasta iz trećeg tromjesečja od 0,1 posto, naveo je Eurostat.

Kad je riječ o inflaciji u 17 članica EU koje koriste euro, ispitivanje ECB-a predviđa blago povećanje, na godišnju stopu od 1,9 posto u 2012. godine, s prvobitno projektiranih 1,8 posto.

Prognoza za 2013. godinu je, pak, blago revidirana naniže, na 1,7 posto, sa 1,8 posto.

Izvor: Agencije